در حالی که مقام های نظامی ایالات متحده می گویند تنش نظامی بین ایران و آمریکا کاهش یافته، مقام های دولت پرزیدنت ترامپ تاکید دارند که سیاست فشار حداکثری برای تغییر رفتار جمهوری اسلامی در حمایت از گروه های تروریستی و همچنین برنامه موشکی ادامه خواهد یافت.
دریاسالار جان اف.جی وید، فرمانده ناوگروه تهاجمی آبراهام لینکلن میگوید که نیروهای دریایی ایران استانداردهای بینالمللی در مورد مواجهه با شناورها در گروهی که فرماندهی آن را عهدهدار است، را رعایت کردهاند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز شنبه ۱۸ خرداد از قول او نوشت: «از زمانی که عملیات ما در منطقه جریان دارد، چند بار با ایران روبهرو شدیم ... تا این لحظه همه آنها ایمن و حرفهای بودند؛ به طوری که ایرانیها هیچ کاری نکردهاند تا مانع از قابلیتهای مانوری ما شود، یا ما را مجبور به انجام اقدام دفاعی کند.»
به دنبال افزایش تنشها میان تهران و واشنگتن، ایالات متحده ماه گذشته در واکنش به تهدیدهای ناشی از جمهوری اسلامی ناو هواپیمابر یو اس اس آبراهام لینکن، ناوگروه ضربتی همراه آن، و یگان بمبافکن ب-۵۲ را به منطقه خلیجفارس اعزام کرده است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، پیشتر در واکنش به این موضوع گفته است که «آنها (ایرانیها) ما را تهدید میکردند و ما باید امنیت مناسبی برای این کشور و دیگر نقاط داشته باشیم. ما قدرتمندترین کشتیهای جهان را داریم که به طور کامل مسلح و آماده هستند.»
فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده، سنتکام، روز پنجشنبه گفت که پس از تغییر آرایش نیروهای آمریکا در منطقه، به نظر میرسد که ایران گامی به عقب برداشته و مشغول محاسبه دوباره است. ژنرال کنت مککنزی با این حال گفت هنوز زود است که بتوان نتیجه گرفت ایران از برنامه برای حمله به اهداف آمریکایی صرفنظر کرده است.
ادامه فشار حداکثری
آمریکا روز جمعه، با هدف گرفتن صنایع پتروشیمی ایران فهرستی از ۳۹ نهاد مرتبط با این صنایع را در فهرست تحریمها قرار داد. اصلیترین شرکتها و صنایع وابسته به پتروشیمی ایران مطابق این فهرست خزانهداری آمریکا، تحریم شدهاند.
همچنین ببینید: آمریکا تحریم جدیدی علیه بخش پتروشیمی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد همچنین ببینید: فهرست ۳۹ شرکت و نهاد پتروشیمی ایران که از سوی آمریکا تحریم شدهانددر واکنش به این تحریم های جدید، جان بولتون، مشاور امنیت پرزیدنت ترامپ، روز جمعه در پیامی در توئیتر با اشاره به این که «ایران پولش را خرج تامین مالی و اجرای تروریسم میکند»، نوشت «پرزیدنت [ترامپ] فرصتی به ایران داده تا بتواند آیندهای بهتر را جویا شود. ولی اول رژیم باید به حکمرانی ۴۰ ساله ترس و وحشت خود پایان دهد.»
مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، پس از اعلام تحریمهای جدید ایران از سوی وزارت خزانهداری آمریکا، در پیامی در توئیتر نوشت که فشار حداکثری بر روی رژیم ایران ادامه دارد.
همچنین ببینید: مایک پمپئو پس از اعلام تحریم پتروشیمی جمهوری اسلامی: فشار حداکثری روی رژیم ایران ادامه داردآقای پمپئو گفت: «وزارت خزانه داری تحریم هایی را بر بخش پتروشیمی رژیم ایران، که از سپاه پاسداران حمایت میکند، اعمال کرد. ایالات متحده از دسترسی رژیم ایران به پولی که به آن برای ایجاد بی ثباتی در منطقه نیاز دارد، جلوگیری خواهد کرد.»
مقام های آمریکا بارها اعلام کرده اند که قصد جنگ با ایران را ندارند، اما در صورتی که حملهای از سوی رژیم ایران صورت بگیرد آمریکا پاسخ خواهد. پرزیدنت ترامپ و وزیر خارجه او در روزهای گذشته ضمن تاکید بر ادامه سیاست فشار حداکثری ایالات متحده بر رژیم جمهوری اسلامی به قصد تغییر رفتارهای نابههنجار و شریرانه آن رژیم، اعلام کردهاند که دولت آمریکا آماده مذاکره بدون پیششرط با مقامهای جمهوری اسلامی است.
مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، نیز در گفتوگویی با شبکه رادیو و تلویزیون سوئیس (آرتیاس)، که دوشنبه هفته گذشته پخش شد، گفت که مقامهای جمهوری اسلامی ایران زمانی که آماده مذاکره باشند، میدانند چطور با مقامات آمریکا تماس بگیرند، اما آنها هنوز تماس نگرفتهاند.
وی با اشاره به دلیل فشار ایالات متحده بر ایران، گفت که آمریکا چندین درخواست پایهای از ایران داشته است و «هر زمان که آنها آماده باشند، ما هم آمادهایم که با آنها صحبت کنیم.»
نگرانیهای ایالات متحده از اقدامات جمهوری اسلامی و فشار بیشتر
ایالات متحده میگوید که توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است. پرزیدنت ترامپ با خروج از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، در دو مقطع در مرداد و آبان سال گذشته، دستور بازگشت تحریمهای هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.
ایالات متحده میگوید که جمهوری اسلامی بزرگترین دولت حامی تروریسم است، برنامه موشکی بالیستیک خود را برخلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ادامه می دهد، و عامل بیثباتی در خاورمیانه است.
آزمایشهای موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آنها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشکها را متوقف کند.
ایران طی سالهای اخیر دست به انجام آزمایشهای موشکی زده است که روی برخی از آنها به زبانهای مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.
در سال ۹۷ همچنین چند نقشه افراد وابسته به جمهوری اسلامی برای ترور مخالفان سیاسی در اروپا نیز کشف و منجر به اقدام دیپلماتیک از سوی کشورهای فرانسه، آلمان، دانمارک، و هلند علیه رژیم ایران شد.
وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.
برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.
آمریکا در ابتدای سال ۹۸، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد. این نخستین بار بود که ایالات متحده نیروی نظامی یک کشور را در چنین فهرستی در کنار گروههایی چون القاعده و داعش قرار میداد.