تاکید دوباره پرزیدنت ترامپ: درباره سرنگونی پهپاد ایران اطمینان داریم

بعد از ادعاهای مقام‌های ایران و تردید درباره سرنگونی پهپاد جمهوری اسلامی، رئیس جمهوری ایالات متحده بار دیگر اعلام کرد از سرنگونی پهپاد ایران مطمئن است و افزود که ایالات متحده آماده واکنش به هرگونه اقدام تحریک آمیز است.

پرزیدنت دونالد ترامپ جمعه ۲۸ تیر در پاسخ به خبرنگاران در کاخ سفید گفت: «هیچ تردیدی وجود ندارد. نه. ما آن را سرنگون کردیم. و البته، من این‌جا در دفتر بیضی‌شکل [دفتر کار ریاست‌جمهوری] پشت میزم نشسته‌ام. اما جان [بولتون]، شما آن‌جا بودید. شما به من بگویید.»

جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نیز در پاسخ گفت: «هیج شکی وحود ندارد که این یک پهپاد ایرانی بود و همان‌گونه که دیروز پرزیدنت اعلام کردند، [ناو] یو‌اس‌اس باکسر آن را سرنگون کرد؛ چرا که تهدیدی برای آن کشتی و خدمه‌اش محسوب می‌شد.»

پرزیدنت ترامپ همجنین در پاسخ به پرسش یک خبرنگار دیگر مبنی بر این که آیا او نگران درگیری‌های گسترده‌تر با ایران در تنگه هرمز است، گفت: «نه، به هیچ وجه. ما بهترین افراد روی کره زمین را در اختیار داریم. ما بهترین تجهیزات روی کره زمین را در اختیار داریم. البته مجبور به استفاده از آنها نیستیم؛ اما آنها مرگبارترین کشتی‌هایی هستند که تاکنون ساخته شده‌اند.»

وی افزود: «ما امیدواریم، به خاطر خودشان هم که شده، دست به کار ابلهانه‌ای نزنند. [زیرا] اگر چنین کنند، بهایی را خواهند پرداخت که تاکنون کسی مانند آن را نپرداخته است.»

رئیس جمهوری ایالات متحده عصر پنجشنبه خبر داد یک پهپاد ایران بعد از نزدیک شدن به فاصله «بسیار نزدیک» یک ناوچه آمریکایی در حریم هوایی بین المللی در تنگه هرمز سرنگون شد.

وی گفت: «در این رویداد یک ناوچه تهاجمی آبی-خاکی نیروی دریایی ایالات متحده به نام یو‌اس‌اس باکسر، اقدامات پدافندی لازم را در برابر یک پهپاد ایرانی که به فاصله بسیار، بسیار نزدیکی از این ناوچه رسیده بود، انجام داد. این پهپاد با نادیده گرفتن هشدارهای مکرر برای عقبگرد، تقریبا به فاصله هزار یاردی ناوچه رسیده بود و امنیت این کشتی و خدمه آن را تهدید می‌کرد.» وی تاکید کرد: «این پهپاد بی‌درنگ منهدم شد.»

رئیس جمهوری ایالات متحده در ادامه گفت: «این تازه‌ترین مورد از اقدامات متعدد تحریک‌آمیز و خصمانه ایران بر ضد شناورهای در حال حرکت در آب‌های بین‌المللی است. ایالات متحده حق دفاع از پرسنل، تاسیسات، و منافع خود را محفوظ می‌داند و از همه کشورها می‌خواهد تا تلاش‌های ایران برای مختل کردن آزادی کشتیرانی و بازرگانی جهان را محکوم کنند. من همچنین از همه کشورها می‌خواهم از کشتی‌هایشان به هنگام گذشتن از این تنگه محافظت کنند و در آینده با ما همکاری کنند.»

بعد از این خبر پرزیدنت ترامپ، مقامات جمهوری اسلامی مدعی شدند اصلا پهپاد ایران مورد حمله قرار نگرفته است. سپس سپاه پاسداران روز جمعه تصاویری از ناو آمریکایی منتشر کرد، اما نگفت چه زمانی این تصاویر ضبط شده است.

جمهوری اسلامی در گذشته نیز بارها تهدید کرده بود که چنانچه قادر به صدور نفت خود نباشد، تنگه هرمز - جایی که یک پنجم نفت جهان از آن می‌گذرد - را خواهد بست. به دنبال حملات انجام شده به نفتکش‌ها در ماه‌های مه و ژوئن در منطقه خلیج فارس، و شناسایی ایران به عنوان مظنون اصلی این حملات، ایالات متحده از تلاش برای تشکیل یک ائتلاف بین‌المللی خبر داده است.

تنش بین آمریکا و ایران در دو ماه اخیر به شدت افزایش یافته است.

بعد از اینکه جمهوری اسلامی در تاریخ ۳۰ خرداد/۲۰ ژوئن یک پهپاد آمریکا را بر فراز حریم بین المللی در منطقه خلیج فارس سرنگون کرد، رئیس جمهوری ایالات متحده اعلام کرد که قرار بود به سه مکان در ایران حمله نظامی شود، اما تنها ده دقیقه قبل از حمله از این کار منصرف شد.

ایالات متحده می‌گوید که توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است. پرزیدنت ترامپ با خروج از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، در دو مقطع در مرداد و آبان سال گذشته، دستور بازگشت تحریم‌های هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.

دولت پرزیدنت ترامپ در یکسال اخیر فشار حداکثری را بر ایران اعمال کرده و گفته است که رژیم ایران باید مثل یک کشور عادی رفتار کند و از تلاش برای دستیابی به جنگ‌افزارهای هسته‌ای، برنامه گسترده موشکی، کمک به تروریسم، و سایر اقدامات تنش برانگیز خود دست بردارد.

آمریکا در ابتدای سال ۹۸، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد.

ایران تهدید به بستن تنگه هرمز کرد و در دو حادثه نیز جمهوری اسلامی به خرابکاری در نفتکش های دیگر کشورها متهم شد. ایالات متحده شواهد حمله ایران به نفتکش ها در دریای عمان و همچنین حمله به پهپاد آمریکا در حریم بین المللی را به شورای امنیت سازمان ملل در ابتدای تیرماه گزارش کرد.

وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواسته‌های ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است. برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.

پرزیدنت ترامپ پیشتر اعلام کرد که آماده مذاکره بدون پیش شرط با ایران است، اما جمهوری اسلامی تاکنون هرگونه مذاکره را رد کرده است.