سفیر ایالات متحده در سازمان ملل در واکنش به نامه خانواده زندانیان سیاسی در ایران، با تاکید بر رفتار ناعادلانه جمهوری اسلامی ایران، از تهران خواست زندانیان سیاسی و شهروندان آمریکایی «گروگان گرفته شده در ایرانی» را فورا آزاد کند.
خانم هیلی در بیانیهای که روز دوشنبه منتشر کرد، یادآور شد: سوابق طولانی رژیم ایران در نقض حقوق بشر به خوبی شناخته شده است. پرونده های قضایی، محاکمات و احکام غیرشفاف برای شهروندان ایرانی و همچنین شهروندان دیگر کشورها از جمله چند شهروند آمریکا همچنان ادامه دارد. خانواده های تعدادی از این زندانیان با هم نامه سرگشادهای به رهبران جهان، سران سازمانهای حقوق بشری و رسانهها نوشتند تا نسبت به وضعیت عزیزان خود آگاهی رسانی کنند.
سفیر آمریکا افزود: قلبهای ما همراه خانواده هایی در سراسر جهان است که عزیزانشان در ایران زندانی سیاسی هستند. اقدامات وحشتناک ایران در بازداشت شهروندان کشورهای دیگر و از جمله آمریکایی ها، نمونه دیگری از نقض قوانین بین المللی است.
خانم هیلی در پایان گفت: جمهوری اسلامی ایران افراد بیگناه را بدون ارائه دلیل و برگزاری روند عادلانه محاکمه به زندان انداخته است. آنها باید به سرعت آزاد شوند و به خانوادههایشان بازگردند. تا چنین شود، ما آرام نمی نشینیم.
نامه به خانم هیلی و دیگر رهبران و سران نهادهای حقوق بشری را دست کم هفت خانواده زندانیان سیاسی که در ایران نگهداری میشوند، امضا کرده اند.
این خانواده ها در نامه خود خطاب به رهبران جهان نوشتند که عزیزانشان در ایران گروگان گرفته شده اند و نیاز به اقدام فوری برای آزادی آنها است.
این نامه را خانواده «احمدرضا جلالی» پزشک زندانی، کامران قادری شهروند اتریشی-ایرانی، سیامک و باقر نمازی دو آمریکایی ایرانی تبار، نذار ذکا شهروند لبنانی دارای اقامت آمریکا، سعید ملک پور کانادایی ایرانی تبار و رابرت (باب) لوینسون امضا کرده اند.
«احمدرضا جلالی» پزشک ایرانی تبار مقیم سوئد است که بعد از سفر دو سال پیش به ایران بازداشت شد و از سوی قوه قضائیه ایران به اعدام محکوم شد. دستگاه قضایی ایران می گوید او در ترور دانشمندان هستهای نقش داشت. این در حالی است که خانواده و وکیل او این اتهامات را رد می کنند.
کامران قادری شهروند اتریشی-ایرانی یکی از افراد دو تابعیتی است که در حوزه فناوری اطلاعات فعال بود و بعد از سفر به ایران بازداشت شد. او به ده سال زندان محکوم شده است.
سیامک و باقر نمازی دو آمریکایی ایرانی تبار هستند که سه سال پیش به ده سال زندان محکوم شدند.
نذار ذکا شهروند لبنانی دارای اقامت آمریکا نیز که به دعوت مقامات دولت روحانی به تهران سفر کرده بود به خاطر سابقه در ارتش آمریکا به ده سال زندان محکوم شده است.
سعید ملک پور کانادایی ایرانی تبار نیز سال ۱۳۹۶ بعد از سفر به ایران به جرم راه اندازی سایتهای پورنوگرافی ابتدا به اعدام و بعد به حبس ابد محکوم شد.
رابرت (باب) لوینسون نیز افسر بازنشسته افبیآی است که به عنوان کارگاه خصوصی درباره قاچاق سیگار تحقیق میکرد، سال ۱۳۸۵ در جزیره کیش در ایران ناپدید شد.
غیر از این چند دو تابعیتی و شهروند دیگر کشورها در ایران زندانی هستند.
نازنین زاغری شهروند بریتانیایی به خاطر همکاری با بنیاد رویترز بعد از سفر به ایران زندانی شد.
همچنین ژیو وانگ دانشجوی تاریخ دانشگاه پرینستون یکی دیگر از زندانیان آمریکایی در ایران است. همه آنها به ده سال زندان محکوم شده اند و تابستان سال گذشته توسط دادگاه تجدید نظر جمهوری اسلامی حکم شان تایید شد.
پیش از این سنای آمریکا در آبان سال گذشته با تصویب قطعنامهای خواستار آزادی شهروندان آمریکایی از جمهوری اسلامی شده بود.
مهر ۱۳۹۷ خانواده وانگ و دیگر آمریکایی ها و خارجی های زندانی در ایران، خواستار کمک جامعه جهانی برای آزادی عزیزان شان شدند.