مقام سازمان ملل از ایران خواست معاهده منع آزمایش هسته‌ای را تصویب کند

مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند

رئیس معاهده منع آزمایش‌‌های هسته‌ای سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه از ایران خواست با تصویب هر چه سریع‌تر این معاهده، ثابت کند که در عدم تمایل برای دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای جدی است.

لاسینا زربو در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس، گفت در حالی که تصویب این معاهده بخشی از توافق در حال شکل‌گیری اتمی با ایران نیست، اما به اعتبار این گفته تهران که دنبال چنین سلاح‌هایی نیست، خواهد افزود.

از مجموع ۱۹۶ کشور عضو این معاهده، ۱۸۳ کشور آن را به امضا رسانده و ۱۶۴ کشور نیز تاکنون آن را تصویب کرده‌اند. با این حال برای اجرایی شدن، به امضای ۸ کشور دیگر که در گفتگوهای اولیه شکل‌گیری آن دخیل بودند، نیاز است.

ایران، و همچنین ایالات متحده و اسرائیل – که به برنامه هسته‌ای ایران با دیده تردید نگاه می‌کنند – از امضا کنندگان معاهده منع آزمایش‌‌های هسته‌ای هستند، اما هر سه در میان همان هشت کشوری هستند که برای فعال شدن معاهده، باید آن را تصویب کنند.

آقای زربو در ادامه گفتگو با آسوشیتدپرس افزود، این معاهده (CTBT) انفجارهای هسته‌ای در سراسر دنیا را منع می‌کند و تضمینی است که ایرانی‌ها از طریق تصویب آن می‌توانند به جامعه بین‌المللی بدهند که در آن مسیر حرکت نمی‌کنند.

رئیس معاهده منع آزمایش‌‌های هسته‌ای سازمان ملل، این انتظار که ایران اول باید این معاهده را تصویب کند را رد کرد، اما گفت پیشگامی ایران در این زمینه، ممکن است موجب تغییر موضع ایالات متحده نیز بشود.

این اظهارات مقام سازمان ملل در حالی عنوان می‌شود که گفتگوهای ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ برای رسیدن به توافق جامع هسته‌ای همچنان ادامه دارد و طرفین در تلاش هستند تا پیش از مهلت تعیین شده به این مهم دست یابند.

ایران و گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، سیزدهم فرورودین ماه به یک تفاهم سیاسی درباره اجزای اساسی توافق جامع هسته‌ای دست یافتند و تا پایان ماه ژوئن (نهم تیر ماه) فرصت دارند تا متن توافق را ثبت کنند.

در حالی که دور آخر این گفتگوها پیش از ضرب الاجل نهم تیر ماه از چهارشنبه گذشته در وین پایتخت اتریش آغاز شده است، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه برای دیدار با همتایان اروپایی خود به لوکزامبورگ سفر کرد.

وی پیش از دیدار با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیران خارجه بریتانیا، فرانسه و آلمان، با اشاره به این که هنوز برخی اختلافات فنی و سیاسی باقی مانده، گفت تلاش می‌کنیم تا در اولین فرصت کار را به اتمام برسانیم.

فیلیپ هاموند وزیر خارجه بریتانیا، که برای شرکت در نشست وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا به لوکزامبورگ رفته است، پیشتر در روز دوشنبه خواستار انعطاف پذیری بیشتر تهران شد و گفت برای رسیدن به توافق لازم است ایران انعطاف‌ بیشتری نشان دهد.

فرانک والتر اشتاینمایر وزیر امور خارجه آلمان نیز پس از دیدار با همتای ایرانی خود، ضمن محتمل دانستن رسیدن به توافق نهایی، گفت «برای عملی شدن این موضوع، ایران به جای طفره رفتن و مانور دادن روی آخرین جزئیات، باید به گفتگوی سازنده ادامه دهد.»

این اظهارات دیپلمات‌های ارشد دو طرف مذاکره، در حالی بیان می‌شود که گزارش‌ها از وجود اختلاف بر سر چگونگی اعمال برخی ضمیمه‌ها برای الحاق به متن اصلی توافق حکایت دارند و از این رو برخی دیپلمات‌های نزدیک به مذاکرات احتمال تمدید ضرب الاجل را رد نکرده‌اند.

جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه گفت مهلت پایان ژوئن تا به الان به قوت خود باقی است، اما احتمال دارد در صورت لزوم کمی به تاخیر بیافتد. وزیر خارجه ایران نیز دستیابی به یک «توافق خوب» را مهم‌تر از چند روز دیر یا زود شدن در زمان رسیدن به آن دانست.

در صورت رسیدن به توافق جامع و نهایی، محدودیت‌های گسترده‌ای بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران اعمال خواهد شد، و در ازای آن بخشی از تحریم‌ها که به دلیل همین فعالیت‌ها علیه ایران اعمال شده است، برچیده خواهد شد.

روند نگارش متن توافق جامع از روز دهم اردیبهشت ماه آغاز شد.