دست کم دو مقام دولت باراک اوباما به خبرهای منتشر شده درباره صدور گرین کارت برای فرزندان و مقامات جمهوری اسلامی ایران در چند سال گذشته واکنش نشان دادند و آن را رد کردند.
از مدتی پیش ادعاهایی مطرح شد که دولت اوباما در آخرین ماههای فعالیت خود به برخی فرزندان مقامات جمهوری اسلامی ایران گرین کارت یا کارت اقامت دائم آمریکا داده است. روز سه شنبه یک توئیت از سوی رئیس جمهوری آمریکا موضوع را جدی تر کرد. پرزیدنت دونالد ترامپ روز سه شنبه ۱۲ تیر در توئیتر خود نوشت: تازه برملا شده است که دولت اوباما در طول مذاکرات وحشتناک هستهای ایران، به ۲۵۰۰ ایرانی از جمله مقامهای رسمی [جمهوری اسلامی] حق شهروندی اعطا کرده است.چه [خبر] مهم (و بدی) است!
روز چهارشنبه، «جان کربی» سخنگوی وزارت امور خارجه دولت پیشین آمریکا در واکنش به این توئیت نوشت:حقیقت ندارد. نمیدانم کدام یک نگرانکنندهتر است؛ این که رئیس جمهوری، عامدانه قصد اعتبار بخشیدن به روایت یک نماینده تندروایرانی را دارد یا اینکه او حتی به خود اجازه نداده تا صحت آن را با نزدیکانش بررسی کند؛ هزینهاش فقط یک تماس تلفنی بود.
از سوی دیگر، «جف پرسکات» عضو شورای امنیت ملی آمریکا در دولت اوباما هم به شبکه تلویزیونی سی.بی.اس گفت: این ادعاها واهی و کاملا نادرست است.
ماری هارف نیز که مدتی سخنگوی وزارت خارجه در زمان وزارت جان کری بود، این ادعا را رد کرد. او گفت حرفهای ذوالنور مزخرف است.
از ذوالنور تا فاکس نیوز
در هفته های گذشته اخبار ضد و نقیضی درباره اعطای گرین کارت به فرزندان مقام های جمهوری اسلامی همزمان با آخرین ماههای دولت اوباما مطرح شد اما در روزهای اخیر برخی رسانه های آمریکایی از جمله فاکس نیوز، جزئیات بیشتری از این ادعا منتشر کردند.
روز دوشنبه فاکس نیوز در گزارشی به نقل از مجتبی ذوالنور نماینده قم در مجلس شورای اسلامی نوشت در جریان مذاکرات هسته ای برجام، آمریکا به ۲۵۰۰ نفر از ایرانیان از جمله خانواده مقامات شهروندی آمریکا را اعطا کرده است. ادعایی که با واکنش سخنگوی وزارت خارجه دولت اوباما روبرو شد.
ذوالنور که از چهره های مخالف دولت حسن روحانی به شمار می رود، نزدیک به یک هفته پیش در سخنانی که در خبرگزاری فارس منتشر شد، مدعی شده است که این شهروندی ها یک لطف در حق مسئولان ایرانی مرتبط با حسن روحانی بوده و همچنین ادعا کرده است که این اقدام باعث شد مقامات ایرانی بر سر اینکه بچه های کدام یک از آنها از این امتیازات بهره مند شوند، رقابت کنند.
این شبکه در یک گزارش دیگر نیز، نوشت: «چندین تن از فرزندان مقامهای کنونی و پیشین ایرانی در ایالات متحده زندگی میکنند، از جمله به علی فریدون پسر حسین فریدون برادر و دستیار ویژه روحانی و فاطمه اردشیر لاریجانی دختر علی لاریجانی رئیس مجلس اشاره شده است.»
«سعید قاسمی نژاد» از پژوهشگران بنیاد دفاع از دموکراسیها، یک مؤسسه تحقیقاتی در واشنگتن به فاکس نیوز گفت «بسیاری از ایرانیهای عادی از این که فرزندان مقامهای رژیم در ایالات متحده زندگی و کار میکنند شگفت زده شده و احساس میکنند به آنها خیانت شده است... مقامهای رژیم شعار مرگ بر آمریکا سر می دهند، اما بچه های خود را به ایالات متحده میفرستند، جایی دورتر از جهنمی که خود طی چهار دهه گذشته در ایران درست کردهاند.»
فاکس نیوز اطلاعات بیشتری در مورد شهرهایی که آنها زندگی میکنند یا وضعیت مهاجرتی علی فریدون و فاطمه اردشیر لاریجانی ارائه نکرد و از گزارش آن مشخص نیست که آیا آنها با گرین کارت در آمریکا به سر میبرند یا تابعیت و گذرنامه آمریکایی دارند.
«امتیازات» اوباما به جمهوری اسلامی ایران
جمهوریخواهان از زمان مذاکرات هسته ای، از باراک اوباما انتقاد کردند.
یکی از موارد انتقاد آنها پرداخت پول به ایران در زمان توافق بود. دولت اوباما دو مبلغ ۴۰۰ و ۱.۳ میلون دلار به جمهوری اسلامی ایران پرداخت کرد. دولت وقت گفته بود مبلغ اول بدهی آمریکا به ایران و مبلغ دوم سود آن در حدود چهاردهه بعد بود.
جمهوریخواهان این ادعا را قبول نداشتند و گفتند دولت اوباما به جمهوری اسلامی ایران باج داده است.
چند روز بعد از پرداخت این پولها، جیسون رضائیان و چند زندانی آمریکایی دیگر از ایران آزاد شدند.
مورد دیگر از آنچه جمهوریخواهان «امتیاز» دولت اوباما به ایران می دانند، از یک گزارش وبسایت پولیتیکو فاش شد. براساس این گزارش، دولت اوباما در حالی که سخت میکوشید با ایران به توافق هستهای برسد، به طور پنهانی تلاشهای «اداره مبارزه با مواد مخدر» دولت آمریکا را در هدف گرفتن تروریستهای مورد حمایت ایران در گروه حزب الله لبنان ناکام گذاشت.
جمهوریخواهان آمریکا باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین را متهم کردند که در طول مذاکرات هستهای با ایران، در روند تحقیقات مربوط به فعالیتهای مواد مخدر حزبالله کارشکنی کرده است.
بعد از این بود که وزیر دادگستری ایالات متحده اعلام کرد یک گروه تحقیقاتی برای شناسایی افراد و سازمانهایی که از حزبالله لبنان حمایت میکنند در این وزارتخانه تشکیل شده است.
چرا گرین کارت مهم است
براساس قوانین ایالات متحده افراد خارجی می توانند با ویزای کار، دانشجویی و غیره در آمریکا حضور یابند. برخی از انواع ویزا، قابل تبدیل به «اقامت دائم» یا گرین کارت هستند. کسانی که از این طریق گرین کارت دریافت کنند، می توانند بعد از پنج سال، حق شهروندی آمریکا دریافت کنند. درباره برخی گروه ها از جمله کسانی که از طریق ازدواج گرین کارت می گیرند، این مدت انتظار سه سال است.
حق شهروندی به افراد خارجی اجازه می دهد که در آمریکا از همه حقوق سایر آمریکایی ها از جمله حق شرکت در انتخابات، کسب برخی مشاغل دولتی و حتی نامزدی در انتخابات داشته باشند.