کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا میخواهد بداند که دولت باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده چگونه توافق جامع هستهای جامعه جهانی با ایران را اجرا میکند و پیامدهای آن چیست.
استیون مال مسئول نظارت بر اجرای توافق از سوی وزارت خارجه و جان اسمیت کفیل مدیر اداره کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانه داری آمریکا، روز پنجشنبه در نشستی به پرسشهای اعضای کمیته در این زمینه پاسخ دادند.
در پاسخ به نگرانی اعضای کمیته در رابطه با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، این دو مقام اطمینان دادند که این نهاد نظامی ایران همچنان در فهرست تحریمهای ثانویه قرار دارد و ساختار تحریمهای کلی آمریکا علیه ایران به قوت خود باقی است.
آنها همچنین به اعضای حاضر در نشست روز پنجشنبه کمیته مجلس نمایندگان اطمینان دادند در صورتی که ایران توافق اتمی را – که از آن به عنوان برنامه جامع مشترک اقدام (برجام) نیز یاد میشود – نقض کند، متحدان آمریکا آماده هستند تحریمهای لغو شده را بار دیگر برقرار کنند.
ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵، شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، روز ۲۳ تیر ماه در وین پایتخت اتریش، پس از بیش از یک دهه گفتوگوی دیپلماتیک، به توافقی جامع و نهایی بر سر برنامه هستهای ایران دست یافتند.
بر اساس این توافق محدودیتهای گستردهای بر روی فعالیت های هستهای ایران اعمال خواهد شد تا جامعه جهانی از عدم انحراف تهران به سوی دستیابی به توانایی ساخت سلاح هستهای اطمینان یابد. در ازای این محدودیتها، بخشی از تحریمهایی که به دلیل همین فعالیتها علیه ایران اعمال شده بود، لغو میشوند.
پس از آن که آژانس بین المللی انرژی اتمی، که مسئولیت راستیآزمایی تعهدات ایران را بر عهده دارد، در روز ۲۶ دی ماه تایید کرد که تهران به تعهدات خود در چارچوب توافق وین پایبند بوده و گامهای لازم برای اجرایی شدن آن را برداشته است، "روز اجرا"ی توافق بطور رسمی اعلام و روند لغو تحریمهای ایران آغاز شد.
با لغو تحریم ها، ایران به حدود ۱۰۰ میلیارد دلار از دارایی های بلوکه شده خود دسترسی پیدا کرد، اما به گفته استیون مال تنها نیمی از این مبلغ را دریافت می کند، چرا که حدود ۵۰ میلیارد از آن را باید بابت بدهی یا تعهدات خارجی خود هزینه کند.
منتقدان عمدتا جمهوریخواه توافق و همچنین برخی همپیمانان منطقهای واشنگتن مانند عربستان سعودی و اسرائیل میگویند، اجرای توافق و لغو تحریمها پول زیادی را نصیب تهران خواهد کرد و موجب تقویت فعالیتهای بیثباتکننده جمهوری اسلامی ایران در منطقه خواهد شد.
دولت باراک اوباما رئیس جمهوری دموکرات آمریکا میگوید توافق وین تنها بر روی برنامه هستهای ایران و با هدف جلوگیری از دستیابی آن کشور به سلاح هستهای متمرکز بوده و سایر تحریمها، از جمله تحریمهای مربوط به تروریسم، نقض حقوق بشر و برنامه موشکی به قوت خود باقی خواهد ماند.