وزارت خارجه ایالات متحده روز چهارشنبه به گزارش اخیر روزنامه نیویورک تایمز در مورد افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده ایران در طول یک سال و نیم گذشته، واکنش نشان داد و با بیان این که این گزارش پر از اشتباه است، گفت به هر حال این موضوع مشکل عمدهای در گفتگوهای جاری هستهای با ایران بوجود نمیآورد.
روزنامه نیویورک تایمز روز دوشنبه در گزارشی نوشت، در حالی که تا پایان ضرب الاجل ایران و گروه ۱+۵ برای رسیدن به توافق جامع هستهای یک ماه بیشتر باقی نمانده است، افزایش ۲۰ درصدی ذخیره اورانیوم غنیشده ایران بر خلاف توافق اولیه ژنو، مذاکرات جاری اتمی را پیچیدهتر کرده است.
گزارشی که به عقیده نشریه پولیتیکو، ظاهرا گفتههای دولت آمریکا مبنی بر این که برنامه هستهای ایران در طول مدت یاد شده متوقف شده است، را به چالش کشیده و سخنگوی وزارت خارجه آمریکا را بر آن داشته که دیوید سنگر، خبرنگار نیویورک تایمز که گزارش را به همراه ویلیام براد تهیه کرده است، مورد انتقاد قرار دهد.
ماری هارف در نشست خبری روز چهارشنبه خود با خبرنگاران، با تاکید بر این که بر خلاف این گزارش، ایران از زمان اجرای توافق اولیه ژنو هیچ اقدامی بر خلاف توافق یا تعهدات خود نکرده است، گفت این گزارش به جای ارائه واقعیت، یک «مناقشه ساختگی» ارائه داده است.
پیش از آن، خانم هارف در پیامی در حساب توئیتر خود، از این که نیویورک تایمز چنین گزارشی را منتشر کرده است، ابراز شگفتی کرده بود. پیامی که سرآغاز رد و بدل شدن چندین پیام دیگر شد.
دیوید سنگر در پاسخ به این پیام توئیتری خانم هارف، با درج نشانی اینترنتی گزارشی درباره ذخیره اورانیوم غنیشده ایران در وبسایت مؤسسه علوم و امنیت ملی، نوشت: جهت اطلاع اهالی وزارت خارجه که از گزارش امروز درباره ایران «شگفتزده» شدهاند؛ این گزارش ارزش خواندن را دارد.
سخنگوی وزارت خارجه هم روز بعد در پاسخ نوشت: میتوانید هر گزارش مؤسسه علوم و امنیت ملی را که می خواهید، توئیت کنید. اما این واقعیت که بحث اصلی مقاله شما اشتباه است را تغییر نخواهد داد.
خانم هارف سپس در چند توئیت به بخشهایی از گزارش نیویورک تایمز اشاره کرد و در یکی از آنها، خطاب به آقای سنگر نوشت: نوشتهاید که «کارشناسان و مقامهای غربی دقیقا نمیدانند چرا ذخایر ایران به این سطح رسیده است؛» که حقیقت ندارد.
در نمونهای دیگر، نیز نوشت: شما اینطور القا کردهاید که ایران برخلاف برنامه اقدام مشترک، یا در تناقض با تعهدات خود عمل میکند؛ که حقیقت ندارد.
خانم هارف سپس در پیامی دیگر نوشت: ما دقیقا میدانیم که چه خبر است، ایران در توافق نهایی تا سطح ۳۰۰ کیلوگرم توافق کرده است، برنامه فریز شده و از مفاد برنامه اقدام مشترک اطاعت میکند.
پس از آن، دیوید فرام از تحلیلگران سیاسی آمریکا و تهیهکننده برخی از سخنرانیهای جورج دبلیو بوش رئیس جمهوری پیشین آمریکا – از جمله سخنرانی معروف او که ایران را یکی از سه «محور شرارت» خواند – در واکنش به این پیامهای توئیتری سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، او را متهم به جانبداری از ایران کرد.
ماری هارف در واکنش به این کارشناس سیاسی نومحافظهکار، گفت که از ایران دفاع نمیکند، بلکه از برنامه اقدام مشترک، که از طریق گفتگو با ایران به دست آمده، دفاع میکند و این که همه طرفها به آن پایبند بودهاند.
ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، سوم آذر ۱۳۹۲ به توافقی اولیه برای حل پرونده هستهای ایران دست یافتند، که قرار بود ظرف یک سال به توافق نهایی تبدیل شود. این مهلت بعداً تا پایان ماه ژوئن سال جاری (نهم تیر ماه ۱۳۹۴) تمدید شد.
به دنبال رسیدن به یک تفاهم سیاسی درباره اجزای اساسی توافق جامع اتمی در اواسط فروردین ماه، روند نگارش متن توافق از دهم اردیهشت ماه آغاز شد و در حالی که کمتر از یک ماه به مهلت تعیین شده باقی مانده است، گفتگوهای دو طرف در این زمینه همچنان ادامه دارد.