وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه در واکنش به انتشار اخباری درباره افزایش میزان اورانیوم غنیشده ایران، گفت این امر مشکل عمدهای در گفتگوهای جاری هستهای با ایران نیست، اما ایالات متحده انتظار دارد این ذخایر تا پایان ضرب الاجل ۳۰ ژوئن به میزان مورد توافق با گروه ۱+۵ کاهش یابد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ماری هارف سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت اگر ایران تا پایان مهلت تعیین شده نهم تیر ماه از ذخایر اورانیوم غنیشده خود نکاهد مشکل بوجود خواهد آمد، با این حال «ایرانیها همواره به سطحی که در توافق اولیه (ژنو) مقرر شده پایبند بودهاند ... و انتظار داریم پایبند هم بمانند.»
روزنامه نیویورک تایمز روز سهشنبه در گزارشی نوشت افزایش ذخیره اورانیوم غنیشده ایران، مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ را پیچیدهتر کرده است، و از ابراز نگرانی یکی از مقامهای آمریکایی از «بیتفاوتی» مذاکره کنندگان آمریکایی در این خصوص خبر داد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری امروز خود با خبرنگاران گفت «القای این مطلب که مقامهای آمریکایی اطلاع کافی در این خصوص نداشته، یا نسبت به آن بیاعتنایی نشان دادهاند، بیانصافی است.»
ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، سوم آذر ۱۳۹۲ به توافقی اولیه برای حل پرونده هستهای ایران دست یافتند، که قرار بود ظرف یک سال به توافق نهایی تبدیل شود. این مهلت بعداً تا پایان ماه ژوئن سال جاری (نهم تیر ماه ۱۳۹۴) تمدید شد.
به دنبال رسیدن به یک تفاهم سیاسی درباره اجزای اساسی توافق جامع اتمی در اواسط فروردین ماه، روند نگارش متن توافق از دهم اردیهشت ماه آغاز شد و در حالی که کمتر از یک ماه به مهلت تعیین شده باقی مانده است، گفتگوهای دو طرف در این زمینه همچنان ادامه دارد.
این مذاکرات از روز پنجشنبه ۱۴ خرداد ماه، در شهر وین پایتخت اتریش از سر گرفته می شود. دور قبلی گفتگوهای ایران و ۱+۵ هفته گذشته در وین برگزار شد و با دیدار جان کری وزیر خارجه ایالات متحده و محمدجواد ظریف همتای ایرانی او در ژنو سوئیس پایان یافت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، در آستانه از سرگیری مذاکرات برای تدوین متن توافق نهایی، هیئتهای کارشناسی شش کشور عضو ۱+۵ چهارشنبه شب در وین تشکیل جلسه دادند، و با پیوستن هیئتهای مذاکره کننده این کشورها، و طرف ایرانی در روز پنجشنبه، این دور از گفتگوها رسماً آغاز خواهد شد.
ایالات متحده و همپیمانان آن میگویند ایران در پوشش یک برنامه صلحآمیز هستهای درصدد دست یافتن به توانایی ساخت سلاح هستهای است، و از تهران میخواهند که با اقدامات عملی، نشان دهد که برنامه هستهای آن کشور صلح آمیز است. ایران این اتهام را رد کرده و میگوید هدف از برنامه هستهایاش تولید انرژی است.