مقامات آمریکا یک داروی دیگر را برای آلزایمر تأیید کردند که میتواند بهطور متوسط روند بیماری را کند کرده و گزینه جدیدی به کسانی که در مراحل اولیه این بیماری قرار دارند ارائه کند.
سازمان نظارت بر غذا و دارو آمریکا، روز سهشنبه ۱۲ تیر، داروی «کیسونلا» تولید شرکت «ایلای لیلی» را برای موارد خفیف یا اولیه دمانس (زوال عقل) ناشی از آلزایمر تأیید کرد.
پس از داروی «لکمبی»، تولید مشترک شرکتهای «ایزای» ژاپن و «بیوژن» آمریکا، این دومین دارویی است که به شکل قانعکنندهای نشان داده میتواند زوال عقل را در بیماران به تأخیر اندازد.
در مورد هر دو دارو، تأخیر مشاهده شده در روند بیماری به چند ماه میرسد که در مورد داروی شرکت «ایلای لیلی» حدود هفت ماه است.
بیماران و خانوادههایشان باید پیش از تصمیمگیری برای مصرف این دارو، مزایای آن را با جنبههای منفیاش، از جمله تزریقهای مداوم و عوارض جانبی خطرناک مانند تورم مغز، بسنجند.
پزشکان تأیید این داروی جدید آلزایمر را گامی مهم پس از دههها درمانهای تجربی ناموفق میدانند و از این که گزینه دیگری برای کمک به بیماران خود دارند خرسند هستند.
هم «کیسونلا» و هم «لکمبی» در واقع آنتیبادیهای آزمایشگاهی هستند که با هدف قرار دادن «آمیلوئید بتا»، سازنده اصلی پلاکهای آمیلوئید که در مغز افراد مبتلا به بیماری آلزایمر پیدا میشود، کار میکنند.
گروه مشاوران خارج از سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا در جلسهای عمومی به اتفاق آراء به این دارو رأی مثبت دادند.
با این حال، شماری از ناظران سازمان غذا و داروی آمریکا در مورد چگونگی انجام مطالعه این دارو توسط شرکت «ایلای لیلی»، از جمله اجازه دادن به بیماران برای قطع درمان پس از رسیدن میزان پلاک آنها به سطوح بسیار پایین، پرسشهایی را مطرح کردند.
بیش از شش میلیون نفر در ایالات متحده آمریکا به آلزایمر مبتلا هستند و تنها کسانی که بیماریشان در مراحل اولیه قرار دارد یا خفیف است، واجد شرایط استفاده از داروی جدید خواهند بود.
داروی جدید تولیدی شرکت «ایلای لیلی» در یک سال ۳۲ هزار دلار هزینه دارد در حالی که قیمت داروی «لکمبی» در همین بازه زمانی، ۲۶ هزار و ۵۰۰ دلار است. داروی «کیسونلا» یک بار در ماه تزریق میشود در حالی که تزریق داروی «لکمبی» دو بار در ماه است.
آلزایمر در ایران
آمار منتشرشده در رسانههای ایران به نقل از انجمن دمانس و آلزایمر میگویند در هر ۷ دقیقه یک نفر در ایران به دمانس یا زوال عقل مبتلا میشود و یک میلیون و چهارصد هزار نفر با این بیماری دست به گریبان هستند.
به گفته مدیرعامل انجمن دمانس و آلزایمر ایران، سن ابتلا به آلزایمر در کشور پایین آمده و به ۵۰ سال رسیده است.
انجمن آلزایمر مستقر در آمریکا، که بزرگترین سرمایهگذار غیرانتفاعی برای تحقیقات بیماری آلزایمر است، پیشتر در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا تأکید کرده بود که داروهای جدید این بیماری باید برای تمامی افرادی که میتوانند از آن بهرهمند شوند، از جمله بیماران در ایران، قابل دسترسی باشد.
انجمن آلزایمر از کشورها خواسته است با حمایت از تحقیقات جهانی و مشارکت با محققان آلزایمر از کشورهای دیگر، و به اشتراک گذاشتن آخرین پیشرفتها و درمانهای علمی، در مورد درمانهای نوظهور و آینده برای شهروندان خود «آگاهانه» تصمیم بگیرند.
با این حال، چشمانداز واردات داروهای این بیماری به ایران روشن نیست و بازار داروهای جعلی و مرگبار برای بیماری آلزایمر در ایران هم روز به روز داغتر میشود.
روزنامه همشهری در گزارشی به نقل از یک روانپزشک نوشته بود در ایران برای آلزایمر دارویی به نام «آلزیکسا» تولید میشد که دیگر در بازار موجود نیست. این روانپزشک گفته بود دیگر مشابههای ایرانی این دارو اثربخشی نداشته و «با گچ» فرقی ندارد.