محققان روز دوشنبه گفتند یک داروی شرکت «الی لیلی»، در صورتی که بیماران آلزایمر در اسرع وقت و قبل از بروز علائم پیشرفته مورد درمان قرار گیرند، بهترین کارایی را برای این دسته از بیماران دارد.
بر اساس دادههای آزمایشی جدید ارائه شده در کنفرانس بینالمللی «انجمن آلزایمر» در آمستردام، نشان داده شده است که داروی «دونانمب»، پیشرفت مشکلات حافظه و تفکر را تا حدود یک سوم کند میکند، اما این میزان در صورت شروع مصرف دارو در زمانی که بیماری آلزایمر در مراحل اولیه است، ۶۰ درصد میشود.
تحلیل کامل از این مطالعه، شامل بیش از ۱۷۰۰ بیمار، نشان داد که نتایج برای بیماران مسنتر و در مراحل بعدی و همچنین افرادی که دارای سطح بالاتر پروتئینی به نام «تاو» هستند که با پیشرفت بیماری آلزایمر مرتبط است، کارآیی کمتری دارد.
آن وایت، رئیس علوم اعصاب در شرکت لیلی، گفت: «یافتهها تاکید میکنند که «بروز و تشخیص زودهنگام میتواند مسیر پیشرفت این بیماری را تغییر دهد.»
لیلی انتظار دارد که سازمان غذا و داروی ایالات متحده تا پایان سال جاری بر سر تایید آن تصمیم بگیرد. این شرکت همچنین گفت که نتایج تحقیقات را تا پایان سال به دیگر سازمانهای بینالمللی مرتبط ارسال خواهد کرد.
دکتر سوزان کولهاس، مدیر اجرایی تحقیقات و مشارکت در تحقیقات آلزایمر در انگلستان، با اشاره به دادههای لیلی که روز دوشنبه منتشر شد، گفت: «این نتایج تایید بیشتری میکند که حذف آمیلوئید از مغز میتواند مسیر آلزایمر را تغییر دهد و ممکن است به افراد مبتلا، اگر در زمان مناسب درمان شوند، کمک کند.
- اثرات جانبی
لیلی قبلاً گزارش داده بود که تورم مغزی در ۲۴ درصد از کل گروهی که با این دارو درمان شدند مشاهده شد. خونریزی مغزی در ۳۱ درصد از گروه و حدود ۱۴ درصد از گروهی که دارونما (پلاسیبو) مصرف کردند، رخ داد.
محققان گزارش دادند که مرگ سه بیمار آزمایشی با این درمان مرتبط بود.
دکتر لیانا آپوستولووا، محقق این مطالعه و استاد پژوهش بیماری آلزایمر در دانشکده پزشکی دانشگاه ایندیانا، گفت: «این عوارض جانبی را نباید ساده انگاشت»، اما اکثر موارد با نظارت یا امآیآر یا قطع دارو قابل کنترل بودند.
لیلی گفت که اثر درمانی این دارو نسبت به دارونما در طول دوره آزمایشی ۱۸ ماهه، حتی برای شرکتکنندگانی که پس از کاهش قابلتوجه سطح رسوبات آمیلوئید، دارو را قطع کرده بودند، ادامه یافت.
بر اساس گزارش «انجمن آلزایمر»، بیش از ۶ میلیون آمریکایی با آلزایمر زندگی میکنند و پیشبینی میشود که این تعداد تا سال ۲۰۵۰ به حدود ۱۳ میلیون نفر افزایش یابد. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، بیش از ۵۵ میلیون نفر در سراسر جهان به آلزایمر مبتلا هستند.