تغییرات جوی در کمپین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، داوطلبان چه می گویند؟

روز جمعه که روز زمین نام داشت، نمایندگان بسیاری از کشورها با حضور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در شهر نیویورک امضای خود را پای پیمان نامه موسوم به توافق پاریس گذاشتند که به مبارزه با تغییرات اقلیمی در کره زمین می پردازد.

در سال انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، مساله گرم شدن زمین و تغییرات جوی جزو مسائل مورد بحث در بین داوطلبان نامزدی انتخابات بزرگترین کشور صنعتی جهان است.
اردوی دموکراتها آن را ساخته دست بشر می داند که باید با وضع و اجرای قوانین با آن مواجه شد.

خانم کلینتون روز گذشته در یکی از کارزارهای تبلیغاتی خود پیش از انتخابات مقدماتی در پنج ایالت ساحل شرقی آمریکا عدم پرداخت به این مساله را به مانند چاهی که جمهوریخواهان کشور را در آن افکندند، دانست و گفت: "به نظرم از رئیس جمهور اوباما به خاطر نجات ما از چاهی که جمهوریخوان ما را در آن افکندند، تقدیر نشده است. اما نجات ما کامل نشده است و باید پیشرفتی که اوباما در این مسیر به دست آورده را ادامه داد. من به دنبال ایجاد مشاغل در بخشهای زیر بنایی، فن آوریهای نوین و مبارزه با تغییرات اقلیمی و تولید انرژیهای تجدیدپذیر هستم. این مشاغل را نمیشود به دیگر کشورها صادر کرد. این کارها باید در ایالت پنسلوانیا و دیگر ایالتها ایجاد شوند."

آقای سندرز که محبوبیت بسیاری در بین جوانان کسب کرده، در یکی از مناظره های انتخاباتی گفت که حتما به این مساله رسیدگی می کند.

سندرز گفت: "کسی مانند ترامپ، باور دارد که دگرگونیهای اقلیمی کلک است. و می گوید که توسط چینیها درست شده است. حرف آخر باید تصمیم قوی برای حل این مساله بگیریم. و در این راه می توانیم میلیونها شغل ایجاد کنیم. به خاطر کودکانمان باید نظام تولید انرژی را از سوخت فسیلی به انرژیهای پایدار و تجدید پذیر تغییر دهیم. در صورت ورود به کاخ سفید این کار را انجام می دهم."

اما از آن سو، پیشتاز رقابتهای در ارودی جمهوریخواهان، مانند هم حزبیهای خود دگرگونیهای اقلیمی را ساخته دست بشر که نیاز به تغییر آن باشد، نمی داند.
دونالد ترامپ گفت: "گرم شدن زمین بزگترین مشکل ما نیست. باور کنید. آنها که ادعا تغییرات جوی را دارند همیشه در حال تغییر نام آن هستند. و الان به آن آب و هوای طاقت فرسا می گویند. نامهای این ادعا را تغییر می دهند. تغییر نام، کاری را از پیش نمیبرد. بلی ما مشکل داریم اما مشکل ما هسته ای است. که باید دقیقا مراقب آن باشیم."

روز گذشته، وزیر خارجه آمریکا از تعهد کشورش به این مقوله آب و هوایی در سازمان ملل صحبت کرد. جان کری گفت: "نیروی این پیمان نامه در فرصتهایی که برای زمین ایجاد می کند، نهفته است. نیروی آن در پیامی است که به بازارهای مصرفی میفرستد. این پیام یعنی خلق نوآوری و کارآفرینی، تخصیص سرمایه ها و راهنمایی دولتها به اتخاذ تصمیمات درست. ما هم اکنون کاملا می دانیم که این موارد به تولید انرژیهای نوین در آینده کمک خواهد کرد. آینده ای که اگرچه چارچوب آن تعیین شده اما هنوز محقق نشده است."


مهلت نهائی اجرای این توافق در سال ۲۰۲۰ درنظر گرفته شده، اما چنانچه قانونگزاران کشورهای شرکت کننده این توافقنامه را زودتر به تصویب برسانند، پیمان کاهش اثرات منفی تغییرات جوی ممکن است قبل از سال ۲۰۲۰ اجرائی شود.