رئیس جمهوری آمریکا از اینکه چین با استفاده از «وسعت و زورش» می کوشد کشورهای کوچکتر دریای جنوبی چین را به عقب براند، ابراز نگرانی کرد. سخنان باراک اوباما با واکنش فوری پکن روبرو شد که آمریکا را به زورگویی متهم کرد.
باراک اوباما، که پیش از سفر به پاناما برای شرکت در اجلاس سران حوزه کارائیب به جامایکا رفته بود، در بخشی از سخنان خود در روز پنجشنبه در جمع دانشگاهیان در دانشگاه وست ایندیز ایراد کرد گفت، چین با نادیده گرفتن قواعد و مقررات بینالمللی کشورهای دیگر را به حاشیه دریای جنوبی چین می راند.
رئیس جمهوری آمریکا گفت ایالات متحده در زمینه اختلافات ارضی کشورها نظر خاصی ندارد، اما عقیده دارد که در قوانین و مقررات بینالمللی ساز و کارهایی برای اینگونه مسائل پیش بینی شده است که می توان آنها را از راه دیپلماسی حل کرد.
باراک اوباما همچنین گفت «آنچه مایه نگرانی ما می شود، این است که چین به لزوم رعایت هنجارها و قواعد بینالمللی پابند نیست و با استفاده از وسعت و زور خود کشورها را وادار به اطاعت میکند».
وی افزود «به نظر ما این مسئله را می توان از طریق دیپلماتیک حل کرد، اما تنها به دلیل این که ویتنام یا فیلیپین به وسعت چین نیستند نباید موجب شود که چین آن ها را به عقب براند.»
هوا چون یینگ سخنگوی وزارت خارجه چین روز جمعه در واکنش به این سخنان گفت آمریکا حق ندارد هیچ کشوری را به «عقب راندن» دیگران متهم کند.
او که در یک نشست خبری در پکن سخن می گفت، افزود «برای همه روشن است که کدام کشور در جهان بیش از همه از وسعت و زور خود استفاده می کند.»
سخنگوی وزارت خارجه چین گفت آمریکا برای آن که حسن نیت خود را برای ایفای نقشی سازنده، مسئولانه، و مثبت در دریای جنوبی چین نشان دهد، باید بیشتر تلاش کند و نباید تلاشهای چین و کشورهای دریای جنوبی چین را برای حل اختلاف های خود نادیده گیرد.
ادعاهای پکن در مورد هفت جزیره در مجمع الجزایر اسپراتلی در دریای جنوبی چین موجب نگرانی دیگر کشورهای پیرامون این دریا، مانند فیلیپین و ویتنام شده است که خود ادعای مالکیت بر بخش هایی از آن را دارند. این امر همچنین به انتقادهای فزاینده مقام های دولت و ارتش آمریکا دامن زده است.