بایدن برای گفتگو با رهبران اوکراین وارد کیف شد

FILE - U.S. Vice President Joe Biden


معاون رئیس جمهوری آمریکا روز دوشنبه برای دیدار و گفتگو با مسئولان دولت موقت اوکراین بر سر بحران موجود در مناطق شرقی آن کشور وارد کیف شد.

به گفته مقامات کاخ سفید، جو بایدن با رئیس جمهوری و نخست وزیر موقت اوکراین در باره تلاش های جامعه بین المللی برای کمک به پیشبرد اصلاحلات در آن کشور و نیز آن چه که دولت آمریکا از آن به عنوان یک انتخابات آزاد و منصفانه در تاریخ ۴ خرداد (۲٥ ماه مه) یاد می کند گفتگو خواهد کرد.

معاون رئیس جمهوری آمریکا بلندپایه ترین مقام آمریکایی است که از آغاز بحران در اوکراین به آن کشور سفر کرده و به گفته یکی از مسئولان دولت ایالات متحده، تصمیم دولت آمریکا برای انجام چنین دیداری درپی بحث و گفتگو با باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا گرفته شده است.

به گفته این مقام دولت آمریکا، هدف از سفر بایدن به کیف، ارسال پیامd بسیار روشن hز حمایت ایالات متحده از دموکراسی، اتحاد، حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین است و او در این سفر «خواستار اجرای فوری توافق ۲۸ فروردین (۱٧ آوریل) ژنو خواهد شد و در عین حال این را هم روشن می کند ... که اگر روسیه بخواهد به جای اتخاد رویکردی سازنده، روندی مخرب در اوکراین را پیش بگیرد، متحمل هزینه های فراوانی خواهد شد.»

به رغم توافق هفته گذشته برای کاستن از تنش ها در شرق اوکراین، آتش بس برقرار شده در روز یکشنبه به مناسب عید پاک با وقوع درگیری و تیراندازی در شهر اسلویانسک تنها چند ساعت دوام نیاورد.

اوکراین نیروهای ویژه روسیه را مسئول این درگیری ها می داند، اما وزیر خارجه روسیه دولت اوکراین را متهم می کند که برای مهار آنچه که «تیراندازی عناصر افراطی به شهروندان عادی غیرمسلح» خواند تمایلی ندارد.

سرگئی لاوروف روز دوشنبه گفت کیف توافق چهارجانبه ژنو را – که از همه گروه های مسلح غیرقانونی فعال در شرق اوکراین می خواست سلاح هایشان را زمین بگذارند و آن مناطق را ترک کنند – نقض کرده است.

وزیر خارجه روسیه همچنین آمریکا را، به خاطر حمایت از دولت جدید اوکراین، در بحران بوجود آمده در آن کشور مسئوال دانست و گفت «تلاش برای به انزوا کشاندن روسیه، از طریق اعمال تحریم، شکست خواهد خورد» و مدعی شد که بیشتر کشورهای دنیا انزوای روسیه را نمی خواهند.

آندری دشیتسیا Andriy Deshchytsia وزیر خارجه اوکراین در پاسخ به لاوروف گفت «او از آنچه که در اوکراین در راستای توافق ژنو در جریان است آگاه نیست ... ما هر روز گفتگوهایی را در قالب دیدارهای چهارگانه و به همراه نمایندگانی از سازمان امنیت و همکاری اروپا OSCE با هدف کاستن از تنش ها در شرق اوکراین انجام می دهیم.»

وزیران خارجه ایالات متحده، اتحادیه اروپا، روسیه و اوکراین در شهر ژنو سوئیس توافقی را امضا کردند تا با انجام اقداماتی مشخص، برای کاستن از بحران موجود در اوکراین، بویژه در شرق آن کشور، گام بردارند. این توافق همچنین خواهان اعزام ناظران اتحادیه اروپا به اوکراین شده است.

با این حال تا کنون هیچ نشانه ای از تمایل معترضان طرفدار روسیه برای تخلیه ساختمان های دولتی اشغال شده در شهرهای شرقی اوکراین دیده نشده است.

نماینده ارشد سازمان امنیت و همکاری اروپا برای میانجیگری در بحران شرق اوکراین روز دوشنبه اولین دور گفتگوهایش را با رهبر جدایی طلبان طرفدار روسیه در شهر اسلویانسک آغاز کرد.

مارک اترینگتون Mark Etherington به خبرنگاران گفت که با ویاچسلاو پونوماریوف Vyacheslav Ponomaryov به مدت ٢ ساعت به گفتگو نشست و از وی پرسید که آیا او و گروهش می خواهند از توافق هفته گذشته ژنو – که در آن روسیه و اوکراین بر خلع سلاح شبه نظامیان و تخلیه مراکز اشغال شده موافقت کردند – پیروی کنند یا نه. وی درباره پاسخ پونوماریوف و ارائه جزئیات بیشتر از آن دیدار خودداری کرد.

معترضان طرفدار روسیه در اوکراین خواهان برگزاری همه پرسی برای جدا شدن از اوکراین و پیوستن به روسیه هستند. در نتیجه برگزاری یک همه پرسی در ماه گذشته، شبه جزیره کریمه از اوکراین جدا شد و به روسیه پیوست.