براساس تصاویری که رسانههای ایران از ابلاغیههای جدید قیمت از سوی دو خودروساز بزرگ منتشر کردهاند، بهای تولیدات ایران خودرو و سایپا تا بیش از ۲۰۰ میلیون تومان افزایش یافته است. اتفاقی که به باور شماری از کارشناسان خودروسازان در شش ماه آینده به واسطه افزایش سطح عمومی قیمت نهادههای تولید، مجددا دست به افزایش قیمت خواهند زد.
خبرگزاری ایسنا اعلام کرد این افزایش قیمت بر اساس دستورالعمل تنظیم بازار خودرو سواری شورای رقابت و تصمیمات اتخاذ شده بوده و از سوی خودروسازان ابلاغ شده است.
مرور قیمتهای اعلام شده نشان میدهد بیشترین افزایش قیمت متعلق به خودرو «دنا توربو پلاس» است که از ۵۸۹ میلیون تومان به ۷۹۸ میلیون تومان رسیده است. برهمین اساس کمترین میزان افزایش قیمت نیز مربوط به «ساینا» دوگانه سوز است که از ۳۳۱ میلیون به ۳۸۳ میلیون تومان رسیده است.
به باور فعالان بازار این افزایش قیمت مقدمه افزایشهای آینده است و گرانی رسمی خودرو در همین نقطه به پایان نخواهد رسید.
در همین رابطه روزنامه «دنیای اقتصاد» نیز در شماره ۲۷ آبان خود نوشته بود: «دبیر انجمن خودروسازان با ارسال نامهای به معاون اول رئیسجمهور، خواستار افزایش ۷۰ تا ۸۰ درصدی قیمت خودروهای داخلی شده است.»
«دنیای اقتصاد» با اتکا به این نامه نوشته بود که «خودروسازان افزایش قیمت ۳۰ درصدی را قبول ندارند و بهاصطلاح زیادهخواهی میکنند و به دنبال گرفتن مجوز سنگینتری هستند.»
تحلیلگران نشانههای افزایش مجدد بهای خودرو را نیز بالا رفتن هزینه مواد اولیه تولید اعلام میکنند. در همین رابطه نیز آخرین گزارش منتشره درباره هزینههای تولید خودرو در کشور نشان میدهد که میانگین نرخ نهادههای تولید در سال جاری نسبت به نیمه نخست سال گذشته ۳۸ درصد بالا رفته است.
آمارها نشان میدهد با مبدا قرار دادن نیمه نخست سال ۱۴۰۱، نرخ نهادههای تولید خودرو رشد ۸۶ درصدی را تجربه کرده است.
برهمین اساس است که خودروسازان به دنبال افزایش قیمت ۷۰ تا ۸۰ درصدی هستند. اقدامی که به گفته کارشناسان تحمیل هزینههای سوء مدیریت در خودروسازیها به جیب مردم است. از نگاه کارشناسان پایین بودن بهرهوری در صنعت خودرو، هزینههای سربار نیروی انسانی و تجهیزات فرسوده، عدم بهرهبردن از دانش و تکنولوژی روز از مهمترین عوامل بالا رفتن بهای تمام شده محصولات داخلی است که به جای رفع معضلات و مشکلات، هزینههای ایجاد شده به مردم تحمیل میشود.
از طرفی انحصاری بودن بازار خودرو و وضع عوارض ۱۰۰ درصدی برای واردات و ممنوعیت واردات باعث شده است تا خودروسازان حاشیه امن تولید و فروش با هر قیمت و کیفیت را داشته باشند.