کودکان قربانی خشونت ماموران جمهوری اسلامی؛ «یونیسف! بیدار شو»

کوله‌های آبی یونیسف برای جان‌های از دست رفته کودکان در مناطق بحرانی

کشته شدن کیان پیرفلک ۹ ساله در ایذه توسط ماموران جمهوری اسلامی ایران، توجه‌ها را بیش از گذشته به نقش سازمان‌های بین‌المللی مدافع حقوق کودک از جمله صندوق کودکان سازمان ملل متحد، یونیسف جلب کرده است.
به‌گزارش خبرگزاری هرانا، از آغاز اعتراضات در ایران یعنی از ۲۶ شهریور تا پایان ۲۶ آبان، دستکم ۳۸۱ تن جان‌باخته‌اند که ۵۷ نفر از آنها کودکان زیر ۱۸ سال بودند.


کاربران ایرانی در شبکه‌های اجتماعی یونیسف را تگ کرده‌اند تا توجه این سازمان را به کشتار کودکان در ایران جلب کنند.
عده‌ای نیز به دفاتر یونیسف مراجعه کردند و یا زنگ زدند از جمله گروهی از ایرانیان که روبروی دفتر یونیسف در واشنگتن دی‌سی جمع شدند و ضمن نمایش تصاویر کیان پیرفلک و دیگر کودکان کشته شده توسط جمهوری اسلامی ایران را شعار دادند: یونیسف! بیدار شو.
یونیسف پس از عدم پاسخ به ایمیل‌های متعدد بخش فارسی صدای آمریکا در روزهای گذشته، روز هجدهم نوامبر بیانیه‌ای را که همان روز در مورد وضعیت کودکان خاورمیانه منتشر کرده بود فرستاد و گفت در بخشی از این بیانیه به وضعیت کودکان ایران نیز اشاره شده است.

در این بیانیه که به مناسبت فرا رسیدن روز جهانی کودک‌ صادر شده آمده است که یونیسف «به شدت» نگران گزارش‌های مربوط به کشته شدن، زخمی شدن و بازداشت کودکان در ایران است. یونیسف نوشته به رغم «فقدان آمار رسمی»، از اواخر سپتامبر تاکنون حدود ۵۰ کودک در «ناآرامی‌ها» در ایران جان خود را از دست داده‌اند و با اشاره به کشته شدن کیان ۱۰ ساله، این موضوع را «وحشتناک» خوانده است.

این بیانیه توسط دفتر یونیسف در ایران نیز بازنشر نشده است.

در روزهای اخیر تجمعات و اعتراض‌هایی نیز روبروی دفتر یونیسف در کانادا برپا شد که به ملاقات مقامات این نهاد با یکی از گروه‌های فعال انجامید.
حامد فرمند، فعال حقوق کودک که در این ملاقات شرکت کرد به صدای آمریکا گفت که در این جلسه تأکید کردند که سکوت یونیسف «غیر قابل قبول» است و «همراهی با جنایتی» است که در خیابان‌های ایران رخ می‌دهد.
آقای فرمند گفت از یونیسف درخواست کرده‌اند تا مکانیزم تحقیق مستقل خود را برای ارزیابی خشونت علیه کودکان در ایران به کار اندازد.
او در این جلسه به مقامات یونیسف که نگرانی تعطیلی دفتر خود در ایران را مطرح کرده‌اند گفته است «وقتی نمی‌توانید از حقوق اولیه کودکان که هدف اصلی‌تان است حمایت کنید باز بودن دفترتان در ایران جز همراهی با پروپاگاندای جمهوری اسلامی نتیجه دیگری ندارد.»
پس از انتقادها به سکوت یونیسف و زیر سوال بردن نقش مهتاب کرامتی، بازیگر ایرانی که مدتها عنوان «سفیر یونیسف» را داشت، او روز گذشته از سمت خود استعفا داد ولی دلیل استعفای خود را توضیح نداد.
بسیاری به این موضوع اشاره کرده‌اند که خانم کرامتی به جای استعفا باید صدای کودکان ایران را به‌ گوش این سازمان می‌رساند. آنها می‌گویند مشخص شد که این سمت تشریفاتی بوده است.
یونیسف در آستانه روز جهانی کودک در روز بیستم نوامبر پست‌هایی با مضامینی چون «برابری آموزش» برای همه کودکان دنیا گذاشته است.
گلشیفته فراهانی، بازیگر مشهور ایرانی زیر یکی از این پست‌ها، این نهاد را به «دورویی» و «دروغگویی» متهم کرده است. خانم فراهانی با اشاره به معضلات کودکان در ایران از جمله کودک‌همسری خطاب به یونیسف گفته «نگویید همه کودکان چرا که دو ماه است در قبال کشتار کودکان د‌ر خیابانهای ایران یک کلمه نگفتید.»

واکنش گلشیفته فراهانی به سکوت یونیسف در قبال کشتار کودکان در ایران

یکی از کارمندان پیشین دفتر یونیسف در ایران به صدای آمریکا گفت که این نهاد ساز و کار تعریف‌شده‌ای دارد که بر آن اساس فعالیت می‌کند. به عنوان مثال برای رسیدگی به مسائلی چون کودک‌سربازی و یا واکسیناسیون کودکان دستور کار دارد ولی از آنجایی که فعالیتش در کشورها در تعامل با دولت‌ها صورت می‌گیرد قادر به ورود به مسائل دیگر از جمله کشتار کودکان توسط حکومت نیست.
یونیسف در یک استوری اینستاگرامی به مناسبت روز جهانی کودک این پرسش را مطرح کرده که آرزوی شما برای هر کودک چیست. بسیاری از ایرانی‌ها در پاسخ به این پرسش نوشته‌اند: «به قتل نرسیدن توسط رژیم جمهوری اسلامی ایران.»