سفیر آمریکا در جلسه اضطراری شورای امنیت: جنگ شود، کره شمالی نابود می‌شود

نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل

سفیر ایالات متحده در سازمان ملل چهارشنبه شب در جلسه اضطراری شورای امنیت، با بیان اینکه «اگر جنگ شود، کره شمالی نابود می‌شود»، از همه کشورها خواست پیش از رسیدن به هرگونه اقدام نظامی، روابطشان را با کره شمالی قطع کنند. این جلسه اضطراری چند ساعت بعد از آزمایش موشکی چهارشنبه بامداد کره شمالی برگزار شد.

«نیکی هیلی» افزود: در صورتی که جنگ اتفاق بیفتد، کره شمالی کاملاً نابود می‌شود. ما به دنبال جنگ نبوده این و اکنون هم دنبال آن نیستیم. مطمئن باشید اگر جنگی هم اتفاق بیفتد تنها به خاطر ادامه اقدامات ستیزه‌جویانه‌ای کره شمالی، مشابه آزمایش موشکی اخیر کره شمالی است.

سفیر آمریکا در سازمان ملل با اشاره به تماس رئیس‌جمهور آمریکا با رئیس جمهوری چین گفت: پرزیدنت ترامپ از چین خواست عرضه نفت به کره شمالی را قطع کند.

وی افزود: از طریق اعمال تحریم، ما توانستیم کره شمالی را از نود درصد تجارتش با خارج محروم کنیم و سی درصد دریافت نفت آنها کاهش یافت اما این کشور هنوز هم از چین به عنوان تنها فروشنده، نفت دریافت می کند. وقتی که سال ۲۰۰۳ چین فروش نفت را متوقف کرد، کره شمالی به پای میز مذاکره آمد. ما از چین می خواهیم که اقدامات بیشتری انجام دهد. چین می تواند با عدم فروش نفت، وضعیت را مدیریت کند.

هشدار خانم هیلی تنها چند ساعت بعد از تماس پرزیدنت ترامپ با همتای چینی خود بود.

به دنبال اعلام آزمایش موفقت‌آمیز یک موشک بالیستیک جدید توسط کره شمالی، دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده روز چهارشنبه در یک گفت‌وگوی تلفنی با همتای چینی خود خواستار افزایش فشار پکن بر پیونگ یانگ برای توقف برنامه موشکی و هسته‌ای آن کشور شد.

به گزارش خبرگزاری رویترز به نقل از کاخ سفید، پرزیدنت ترامپ در گفت‌وگو با شی جین پینگ «تاکید کرد که چین لازم است همه اهرم‌های فشاری را که در اختیار دارد برای متقاعد کردن کره شمالی به توقف تحریک‌هایش و بازگشت به مسیر خلع سلاح هسته‌ای به کار گیرد.»

چهارشنبه شب نیز پرزیدنت ترامپ در واکنش به آزمایش موشکی کره شمالی در توئیتر خود خبر داد این کشور باید منتظر تحریم های بیشتری باشد.

در ساعات ابتدایی چهارشنبه به وقت محلی و یک هفته پس از اعلام تحریم‌های جدید واشنگتن علیه پیونگ یانگ، کره شمالی بار دیگر اقدام به آزمایش موشک بالیستیک قاره پیما کرد و با موفقیت آمیز خواندن آن گفت، موشک هواسونگ ۱۵ قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای دارد.

اندکی پس از انتشار خبر این آزمایش جدید، رئیس جمهوری آمریکا در کاخ سفید گفت این وضعیتی است که با آن برخورد خواهیم کرد و رکس تیلرسون وزیر خارجه او نیز از جامعه بین المللی خواست گام‌های جدیدی را برای توقف توسعه برنامه تسلحیات هسته‌ای پیونگ یانگ بردارد.

پرزیدنت ترامپ پس از سفر ماه گذشته خود به چین گفت، پکن متعهد شده است به قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه پیونگ یانگ پایبند باشد و از نفوذ بالای اقتصادی خود برای اعمال فشار بر کره شمالی – با هدف خلع سلاح هسته‌ای شبه جزیر کره – استفاده کند.

همزمان در روز چهارشنبه، روسیه هم که روابط سنتی خوبی با رژیم کمونیستی کره شمالی دارد پرتاب موشک جدید بالیستیک قاره پیما توسط پیونگ یانگ را اقدامی «تحریک آمیز» خواند و از همه طرف‌ها خواست، به منظور جلوگیری از هر گونه درگیری، آرامش خود را حفظ کنند.

آزمایش‌های موشکی و هسته‌ای چند سال اخیر کره شمالی، تنش بین واشنگتن و پیونگ یانگ را تشدید کرده و موجب افزایش نگرانی از احتمال درگیری نظامی در شبه جزیره کره شده است. با این حال وزیر خارجه آمریکا روز گذشته تاکید کرد دیپلماسی همچنان بهترین گزینه است.

ایالات متحده و ژاپن، در واکنش به جدیدترین آزمایش موشکی کره شمالی، خواستار برگزاری نشست فوق العاده شورای امنیت در روز چهارشنبه شده بودند.

واکنش چین و روسیه

در نشست روز چهارشنبه شورای امنیت، «وو هایتائو» نائب رئیس هیات نمایندگی چین در سازمان ملل، کشوری که پیونگ یانگ هشتاد درصد مراودات بازرگانی خارجی را با آن انجام می دهد، به رغم محکومیت اقدام پیونگ یانگ، تلویحا خواسته واشنگتن را رد کرد.

وی گفت: بهره گیری از ابزارهای سیاسی نباید برروی ارائه کمکهای انساندوستانه به مردم کره شمالی تاثیر مننفی بگذارد. با توجه به وضعیت کنونی در این شبه جزیره، اولویت ما باید خویشتنداری باشد و اعمال کلیت قطعنامه های شورای امنیت ملل متحد تا شرایط را برای مهیا کردن زمینه مذاکرات فراهم کنیم.

«واسیلی نبنزیا» سفیر روسیه در سازمان ملل متحد هم هرچند اقدامات کره شمالی را محکوم کرد اما افزود که اقدامات پیونگ یانگ به نوعی پاسخ به ادامه برگزاری مانور مشترک بین آمریکا و کره جنوبی است.

وی گفت: ما بارها اعلام کردیم که برگزاری مانور نظامی توسط امریکا و کره جنوبی، نه تنها راه حل مشکل نیست بلکه منجر به زیر سوال رفتن توازن قوا در این منطقه شده و تهدید کننده امنیت همسایگان خواهد بود. امروز وظیفه همه کشور عدم تحریک یکدیگر است و باید از هر گونه اقدامی که منجر به تشدید اوضاع می شود جلوگیری کنند.