احتمال سفر رئیس آژانس بین‌‌المللی انرژی اتمی به تهران

رافائل گروسی، رئیس سازمان انرژی اتمی سازمان ملل متحد

رافائل گروسی، رئیس سازمان انرژی اتمی سازمان ملل متحد، روز چهارشنبه ۱۶ آبان گفت که ممکن است در روزهای آینده برای گفتگو درباره در مورد برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران به تهران سفر کند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، او همچنین گفت که انتظار دارد برای حل چالش هسته‌ای ایران با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، همکاری کند.

آقای گروسی پیشتر گفته بود که امیدوار است تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به تهران برود، زیرا به دنبال حل چندین موضوع است که روابط جمهوری اسلامی ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و قدرت های غربی را مختل کرده است.

او در جریان یک نشست خبری در شهر رم، گفت که در حال تبادل نظر با مقامات ایرانی برای تعیین زمان سفر به تهران است و این اقدام انجام خواهد شد.

به نوشته رویترز، مقامات ایرانی بدون تایید این موضوع، از سفر گروسی استقبال کردند و بدون اشاره به جزئیات مدعی شدند که تهران آماده همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای حل مسائل موجود است.

این ادعا در شرایطی مطرح شده است که ممانعت تهران از حضور بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ایران و توضیح ندادن شفاف درباره آثار اورانیوم یافت شده در سایت‌های اعلام نشده جمهوری اسلامی ایران، از جمله موارد مورد اختلاف است.

جمهوری اسلامی پس از خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای قدرت‌های جهانی با تهران در سال ۲۰۱۹، و بازگشت تحریم‌های آمریکا، فعالیت‌های هسته‌ای خود را افزایش داده است. بر اساس آن توافق‌نامه، تهران غنی‌سازی اورانیوم را که از سوی غرب به‌عنوان تلاشی پنهان برای توسعه و گسترش توانایی تسلیحات هسته‌ای تلقی می‌شود، محدود کرد.

جمهوری اسلامی در حال حاضر به غنی‌سازی اورانیوم ۶۰ درصدی ادامه می‌دهد که بسیار نزدیک به ۹۰ درصد مورد نیاز برای ساخت بمب اتمی است. به گفته آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، جمهوری اسلامی با ادامه این روند اورانیوم غنی‌شده کافی برای تولید حدود چهار بمب هسته‌ای خواهد داشت.

ایران اما ادعا می‌کند که فعالیت‌های هسته‌ای‌اش نظامی نیست و اورانیوم را برای مصارف غیرنظامی غنی می‌کند.

هنوز مشخص نیست که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، در بازگشت به کاخ سفید چه رویکردی در قبال جمهوری اسلامی خواهد داشت. او روز سه‌شنبه ۱۵ آبان در یک گردهمایی انتخاباتی گفت که می‌خواهد ایران «کشوری بسیار موفق» باشد اما «نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد.»

پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نشانه‌هایی از آمادگی تهران برای مذاکره با طرف‌های اروپایی برجام (بریتانیا، فرانسه و آلمان)، و آمریکا، برای یافتن راهی برای احیای مذاکرات به امید کاهش تحریم‌های ایالات متحده، دیده می‌شد.

با این حال، از هنگام حمله تروریستی مهر سال گذشته حماس، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی، به اسرائیل، و به دنبال حمایت تهران از روسیه در جنگ با اوکراین، شرایط دیپلماتیک برای مذاکرات سیاسی تغییر کرد.

ادامه تنش در خاورمیانه و حملات جمهوری اسلامی و اسرائیل به یکدیگر، پرسش‌های جدی را درباره بازگشت تهران به مذاکرات احتمالی مطرح کرده است.

رویترز نوشت: هر چند که رهبران جمهوری اسلامی تأثیر نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را بر سیاست‌های تهران را بی‌اهمیت می‌دانند ولی آنها به شدت نگران حمایت بیشتر دونالد ترامپ از اقدامات بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، و اعمال مجدد سیاست «فشار حداکثری» آمریکا از طریق تشدید تحریم‌ها بر صنعت نفت این کشور هستند.