رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید فعالیتهای غنیسازی جمهوری اسلامی در سطوح بالا همچنان ادامه دارد، اما نشاندهنده «شتاب به سوی افزایش سریع» غنیسازی نیست.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز دوشنبه ١٩ شهریور در ارتباط با تداوم غنیسازی اورانیوم در سطوح بالا توسط جمهوری اسلامی گفت اگرچه حکومت ایران در این زمینه فعال است اما این فعالیت به گونهای نیست که حاکی از شتاب به سوی افزایش سریع و عظیم غنیسازی باشد.
او گفت امیدوار است به زودی با مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری اسلامی ایران، دیدار و درباره بهبود روابط جمهوری اسلامی و آژانس گفتوگو کند.
گروسی در نشست فصلی شورای حکام آژانس گفت پزشکیان موافقت کرده در یک «مقطع مناسب» این دیدار انجام شود.
او ابراز امیدواری کرد حکومت ایران انجام چنین دیداری را در «آیندهای نهچندان دور» تسهیل بخشد تا گفتوگویی سازنده و «سریعا منجر به نتایج واقعی» انجام شود.
مدیرکل آژانس در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که منظور او از «آیندهای نهچندان دور» پیش یا پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا است، گفت: «نه، امیدوارم پیش از آن [انجام شود].» انتخابات ریاست جمهوری آمریکا قرار است سهشنبه ۱۵ آبان امسال برگزار شود. او در عین حال تاکید کرد که برنامهای برای دیدار با پزشکیان در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد ندارد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه ٨ شهریور در گزارش محرمانهای گفت جمهوری اسلامی با سرپیچی از خواستههای بینالمللی، ذخایر اورانیوم غنیشده در سطح «نزدیک به درجه تسلیحاتی» خود را افزایش داده است.
در این گزارش آمده است که میزان اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی جمهوری اسلامی تا ۲۷ مرداد ۱۴۰۳ در مجموع ۱۶۴.۷ کیلوگرم بوده و این مقدار در مقایسه با گزارش قبلی در اردیبهشت ۱۴۰۳ بیش از ۲۲ کیلوگرم افزایش داشته است.
به گفته کارشناسان، رساندن اورانیوم غنیشده با خلوص ۶۰ درصد تا اورانیوم به درجه تسلیحاتی ۹۰ درصد خلوص، تنها نیازمند برداشتن «یک گام کوتاه و فنی» است.
آژانس در گزارش خود خاطرنشان کرده که حکومت ایران تصمیم پیشین خود را مبنی بر منع بازدید بازرسان آژانس از برنامه هستهای اش، هنوز مورد بازبینی قرار نداده و دوربینهای نظارتی آژانس همچنان مختل هستند.
آژانس در بخش دیگری از گزارش خود عنوان کرده که در تاریخ ١٨ مرداد طی نامهای به حکومت ایران خواستار دسترسی به تاسیسات تولید سانتریفیوژ در اصفهان شده تا دوربینهای نظارتی خود را سرویس کند، اما هنوز پاسخی از تهران دریافت نکرده است.
طبق گزارش آژانس، جمهوری اسلامی همچنان پاسخی به پرسش چندساله درباره منشا و مکان ذرههای اورانیوم ساخته دست بشر در دو سایت پیشتر گزارشنشده، به نامهای ورامین و تورقوزآباد، را نداده است.
پس از انتخابات حکومتی اخیر، مسعود پزشکیان اظهار داشت که در زمان مناسب با رافائل گروسی دیدار خواهد کرد. گروسی در ماه مه گذشته نیز به ایران سفر کرده بود، اما مرگ ابراهیم رئیسی، باعث تعویق مذاکرات شد.
جمهوری اسلامی همواره مدعی بوده که برنامه هستهای اش برای مقاصد صلحآمیز است و هیچ تمایلی به توسعه سلاحهای هستهای ندارد.
با این حال، آژانس بینالمللی انرژی اتمی و کشورهای غربی همچنان نگرانیهای خود را نسبت به کاهش همکاری تهران با آژانس و افزایش فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ابراز کردهاند.