سی و شش سازمان غیردولتی مدافع حقوق بشر ضمن تاکید بر اهمیت نقش مثبت احمد شهید گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در علنی ساختن موارد نقض حقوق بشر در ایران، خواستار تمدید ماموریت او شده اند، هر چند که تهران با این موضوع موافق نیست.
مرضیه افخم ، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، احمد شهید را متهم کرد که در تهیه گزارش اخیر خود، که او آنرا غیرمنصفانه و نادرست خواند، اراده ای فراتر از سازو کارهای حقوق بشری سازمان ملل دخیل بوده و موازین بین المللی در آن رعایت نشده است .
همزمان ۳۶ سازمان مدافع حقوق بشر در نامه ای مشترک به شورای حقوق بشر سازمان ملل خواستار تمدید ماموریت آقای شهید شده اند و اعلام کرده اند که این اتفاق نشان می دهد وضعیت حقوق بشر در ایران همچنان یک اولویت در سطح جهان و شورا باقی خواهد ماند.
این نامه مشترک به امضای نمایندگان چند سازمان بین المللی مدافع حقوق بشر و آزادی بیان از جمله عفو بین الملل، دیده بان حقوق بشر و کمیته حمایت از روزنامه نگاران رسیده است .
بنیاد عبدالرحمن برومند، کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران و مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران نیز از دیگر امضا کنندگان این نامه هستند.
رویا برومند، مسئول بنیاد حقوقبشری عبدالرحمن برومند، در این باره به بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «در شرایطی که بهبودی در وضعیت حقوق بشر در ایران دیده نشده است این وظیفه سازمان ملل متحد است تا با تمدید مدت ماموریت آقای شهید حساسیت خود به نقض آشکار حقوق بشر در ایران را نشان دهد».
خانم برومند که گروه تحت نظرش یکی از امضاکنندگان نامه مشترک درخواست تمدید فعالیت آقای شهید است، گفت که این نگرانی وجود دارد که با حل مناقشه هستهای ایران و کشورهای غربی، مساله حقوق بشر در ایران آنگونه که لازم است مورد توجه قدرتهای غربی قرار نگیرد.
امضا کنندگان نامه خواستار توجه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به سابقه ایران در موضوع حقوق بشر و همچنین اهمیت فعالیت گزارشگر ویژه شده و یادآور شده اند که چگونه فعالیت آقای شهید توانسته تاثیر مثبتی بگذارد و موجب فعالیت، امنیت و در بعضی موارد آزادی مدافعان حقوق بشر زندانی شود.
احمد شهید در تازه ترین گزارش خود بار دیگر وضعیت حقوق بشر و آزادیهای سیاسی و مدنی در ایران را نامناسب توصیف کرده و از مقامات ایران خواسته است تا به این وضعیت پایان دهند.
در این گزارش ۸۱ صفحهای، که روز بیست و یکم اسفند ماه در شهر ژنو سوئیس به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ارائه شد، از جمله به بالا بودن تعداد اعدامها، محدود کردن رسانهها، و تداوم بازداشت و برخورد با روزنامه نگاران و فعالان رسانهای اشاره شده است.
سی و شش سازمان امضا کننده این نامه تاکید کردند هر چند دولت ایران اجازه سفر آقای احمد شهید به ایران را نداده است، با این حال او توانسته است گزارشهایی معتبر، سازنده و با دقت بالا در مورد نقض حقوق بشر در ایران تهیه کند.
مقامات ایران هنوز با وجود درخواستهای مکرر احمد شهید، با سفر او به ایران موافقت نکرده اند و میگویند گزارشها برای «سیاه نمایی» وضعیت ایران و تحت تاثیر کشورهای غربی و مخالفان سیاسی حکومت ایران تهیه میشوند.