تاکید اوباما بر لزوم نوسازی سازوکار بین‌المللی در مواجهه با مسائل جهانی

سخرانی باراک اوباما رئیس جمهوری ایلات متحده در شصت و نهمین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد - ۲ مهر ۱۳۹۳

سخرانی باراک اوباما رئیس جمهوری ایلات متحده در شصت و نهمین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد - ۲ مهر ۱۳۹۳

باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده، ساعتی پس از افتتاح شصت و نهمین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در مقر آن سازمان در نیویورک، طی سخنانی به مسائل عمده پیش روی جهان پرداخت و تاکید کرد مسائل جاری پیامدهای شکست سازوکار بین‌المللی در همگامی با تحولات این جهان بهم پیوسته است.

باراک اوباما در آغاز سخنرانی خود با اشاره به دلیل تشکیل سازمان ملل متحد گفت «دلیل وجودی این نهاد بین‌المللی خود دستاوردی بزرگ است، مردم سراسر جهان متعهد به حل مسالمت‌آمیز اختلافات بین خود می‌شوند و خود با کمک یکدیگر مشکلات را کنار می‌زنند.»

وی در ادامه تاکید کرد «با این حال هنوز مسائل و ناملایمات فراگیری در جهان ما وجود دارد – این حس ما را اینجا گرد هم آورده استکه نیروهایی خطرات تازه‌ای را ایجاد کرده‌اند و هیچ ملتی به تنهایی قادر به مقابله با آنها نیست.»

آقای اوباما افزود «در حالی که ما اینجا جمع شده‌ایم، گسترش ایبولا سلامتی بسیاری را در غرب آفریقا به شدت به خطر انداخته است و این تهدید وجود دارد که به سرعت از مرزهای آن فراتر رود. تهاجم روسیه در اروپا، یادآور آن دورانی است که کشورهای بزرگ، در راستای جاه‌طلبی‌های ارضی، کوچک‌ترها را لگدمال می‌کردند. وحشی‌گری و بی‌رحمی تروریست‌ها در سوریه و عراق که ما را مجبور می‌کند به قلب تاریکی و ظلمت نگاهی بیاندازیم

رئیس جمهوری ایالات متحده در ادامه تاکید کرد هر کدام از این مسائل توجه فوری ما را می‌طلبد. اما این مسائل همچنین عوارض و نشانه‌های مساله بزرگ‌تری هستند، و آن، «شکست سازوکار بین‌المللی ما در همگامی و همراهی با این جهان بهم پیوسته و درهم تنیده است.»

وی خطاب به سران کشورهای حاضر در نشست گفت «ما اینجا به عنوان ملل متحد جمع شده‌ایم تا یک گزینه را انتخاب کنیم. می‌توانیم به ترمیم و نوسازی سازوکار بین‌المللی که تاکنون پیشرفت‌های فراوانی در پی داشته، بپردازیم، یا آن که خودمان کنار بکشیم و بگذاریم بی‌ثباتی ادامه پیدا کند.»

«می‌توانیم بر مسئولیت‌های خودمان برای مقابله با مسائل جهانی تاکیدی دوباره داشته باشیم، یا آن که بیشر و بیشتر گرفتار عواقب بی‌ثباتی روزافزون در جهان شویم.»

رئیس جمهوری آمریکا تاکید کرد «برای ایالات متحده، انتخاب روشن است. ما امید را به ترس ترجیح می‌دهیم. ما به آینده، به چیزی که خارج از اختیار ما است نگاه نمی‌کنیم، ما به آینده به عنوان چيزی نگاه می‌کنیم که می توانیم از طریق تلاش‌های مشخص و همگام، خودمان آن را شکل دهیم و آینده بهتری را رقم بزنیم.»

آقای اوباما در ادامه سخنان خود به تهدید گروه افراطی موسوم به «دولت اسلامی»، برنامه هسته‌ای ایران، و مسائل جاری در آسیای دور اشاره کرد.

شصت و نهمین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد صبح چهارشنبه، ۲ مهرماه ۱۳۹۳ (۲۴ سپتامبر ۲۰۱۴) در نیویورک آمریکا با سخنرانی دبیر کل آن سازمان آغاز به کار کرد.

بان کی مون در سخنان افتتاحیه خود در برابر اعضای سازمان ملل متحد، از سران کشورهای حاضر در این نشست خواست در این جهان «بحران‌زده و از هم گسسته» در جستجوی «بذرهای امید» باشند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، در گزارش دبیر کل سازمان ملل متحد در باره وضعیت فعلی جهان، آقای بان به بحران‌های روز افزون، شیوع بیماری‌ها، بازگشت «شبح جنگ سرد» و نیز «انحراف خشونت‌بار» بهار عرب از مسیر خود اشاره کرد.

بان کی مون در ادامه خطاب به سران ۱۹۳ کشور حاضر در این نشست، از جمله رؤسای جمهوری، نخست وزیران و پادشاهان کشورهای عضو سازمان ملل متحد، گفت، «اما رهبری به معنای دقیق آن یعنی یافتن بذرهای امید و پرورش دادن آنها.»

باراک اوباما همچنین ریاست جلسه‌ای را بر عهده خواهد داشت که انتظار می‌رود اعضا قطعنامه‌ای را تصویب کنند که ایجاب خواهد کرد تمام کشورها از استخدام و انتقال پیکارجویان خارجی برای پیوستن به گروه‌هایی مانند «دولت اسلامی» جلوگیری کنند.

نشست مجمع عمومی سازمان ملل، با جلسه‌ رهبران ارشدکشورهای عضو برای بحث درباره مسائل مربوط به تغییرات اقلیمی دنبال خواهد شد.