سازمان ملل متحد در گزارش سهماهه خود درباره وضعیت افغانستان، از افزایش حملات گروههای مسلح مخالف طالبان خبر داده است. این گزارش به تنشهای داخلی «مداوم» میان حاکمان کنونی افغانستان نیز اشاره میکند.
هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان یا یوناما این ارزیابی را منتشر کرد و گفت که آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل نیز آن را به شورای امنیت ارائه کرده است.
در این گزارش آمده است که مخالفان مسلح از زمانی که طالبان دوباره قدرت را در دست گرفتند، «چالش قابل توجهی» برای کنترل اراضی طالبان ایجاد نکردند.
این سند، دو گروه مخالف طالبان را که در این دوره زمانی حملاتی را انجام دادند، «جبهه آزادی افغانستان» و «جبهه مقاومت ملی» شناسایی کرده است
سازمان ملل متحد میگوید هر دو گروه روی حمله به نیروهای امنیتی طالبان در کابل متمرکز بودند.
در این گزارش آمده است که جبهه مقاومت ملی، ۲۹ «حمله تأیید شده» را در سه ماه گذشته انجام داده است که ۲۰ حمله در کابل و بقیه در شمال افغانستان بوده است.
«جبهه آزادی افغانستان» نیز ۱۴ حمله انجام داده است که همه آنها در پایتخت بود.
علی میثم نظری، سخنگوی «جبهه مقاومت ملی افغانستان» ارزیابی سازمان ملل را «ناامیدکننده» توصیف کرد و گفت این نهاد، وضعیت میدانی، امنیتی و سایر بحرانها در افغانستان را «کم اهمیت» جلوه میدهد.
او در شبکه «ایکس» گفت که «جبهه مقاومت ملی افغانستان» در سال جاری بیش از ۱۶۰ «عملیات موفق» در کابل و ولایات مختلف انجام داده است که تنها ۲۹ عملیات توسط سازمان ملل گزارش شده است.
یافتههای سازمان ملل در حالی منتشر میشود که سرکوب رسانهها توسط طالبان دسترسی به اطلاعات دقیق و راستیآزمایی ادعاهای گروههای مخالف را برای خبرنگاران بسیار دشوار کرده است.
مقامات طالبان هنوز در مورد گزارش سازمان ملل اظهار نظر نکردهاند.
این دو گروه از مقامات سیاسی و نظامی دولت در کابل که از حمایت بینالمللی برخوردار بود و توسط طالبان از قدرت برکنار شد تشکیل شدهاند.
مقامات طالبان نیز شورشهای مسلحانه را کم اهمیت جلوه دادهاند و ادعا میکنند که به کمک حمایت عموم توانستهاند صلح را به افغانستان جنگزده بازگردانند و کنترل ۳۴ ولایت کشور را در دست دارند.
هیچ کشوری به طور رسمی رهبری طالبان را به رسمیت نشناخته است.
گزارش سازمان ملل متحد همچنین شش حمله توسط داعش خراسان را نیز در این دوره سه ماهه مستند کرده است که عمدتاً طالبان را هدف قرار دادند.
فرماندهان نظامی و مقامات اطلاعاتی آمریکا، داعش خراسان را قویترین تهدید برای حکومت طالبان در افغانستان و فراتر از آن توصیف کردهاند.
گزارش سازمان ملل همچنین از وجود «دیدگاههای متفاوت» در رابطه با رهبری در درون طالبان در خبر داده است.
مقامات طالبان ادعاها در مورد اختلافات داخلی را رد کردهاند.