زلنسکی: صدور غلات دریای سیاه «با روسیه» یا «بدون روسیه» ادامه می‌یابد

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین اعلام کرد که توافق صدور غلات دریای سیاه، که به اوکراین اجازه می‌دهد غلات را از طریق یک کریدور حمل و نقل امن صادر کند، می‌تواند بدون مشارکت روسیه و پس از خروج مسکو از این توافق، همچنان ادامه یابد.

به گزارش رویترز، زلنسکی تاکید کرد که اوکراین منبع غذایی قابل توجهی برای ۴۰۰ میلیون نفر است و ثبات و «امنیت غذا» برای مناطقی مانند آفریقا و آسیا بسیار حیاتی است.

در شرایط کنونی، تصمیم روسیه از سویی برای توقف مشارکت در این توافق، نگرانی‌هایی را در میان کشورهای فقیر ایجاد کرده، زیرا از افزایش ناگهانی قیمت‌های غذا در بیم و هراسند.

از سویی دیگر مسکو پیشنهاد کرده که اگر درخواست‌هایش در مورد صادرات غلات و کود برآورده شود، ممکن است مجددا به توافق بپیوندد.

همزمان رئیس‌جمهوری اوکراین، از سازمان ملل متحد و ترکیه خواست تا برای تضمین عملکرد کریدور غذایی و بازرسی کشتی‌ها با یکدیگر همکاری کنند.

ولودیمیر زلنسکی بر لزوم جلوگیری از وضعیت اضطراری جهانی تاکید کرد و از جامعه جهانی خواست در برابر اقدامات مخل «امنیت غذایی» روسیه بایستد.

تصمیم روز دوشنبه روسیه مبنی بر پایان توافق در زمینه صادرات غلات اوکراین با موجی از محکومیت‌های جهانی مواجه شده است.

نماینده آمریکا در سازمان ملل با متهم کردن روسیه به «گروگان‌گرفتن بشریت» گفت که خروج روسیه از توافق با اوکراین یک «عمل ظالمانه» است.

لیندا توماس-گرینفیلد در مقر سازمان ملل به خبرنگاران گفت:‌ «در حالی که روسیه به بازی‌های سیاسی مشغول است، مردم واقعی آسیب می‌بینند.»

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در واکنش به این تصمیم کرملین گفت اقدام مزبور به معنی پایان توافق سازمان ملل و مسکو به منظور تسهیل صادرات غلات و کودهای شیمیایی روسیه است. به گفته او، «تصمیم امروز فدراسیون روسیه به مردم نیازمند در همه‌جا ضربه خواهد زد.»

چندی‌ پیش رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، ضمن اعلام خبر سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به این کشور در ماه اوت، گفته بود که برای «تمدید قرارداد غلات» دریای سیاه به مدت حداقل سه ماه دیگر، با روسیه به رایزنی خواهد پرداخت.

پیش‌تر روسیه و اوکراین روز جمعه ۳۱ تیرماه ۱۴۰۱ قراردادی را برای بازگشایی بنادر دریای سیاه اوکراین به منظور صادرات غلات امضاء کردند. این اقدام برای فروکش کردن بحران غذایی در جهان که با تهاجم روسیه به اوکراین شدت پیدا کرده بود، صورت گرفت.

در مراسم امضای این توافق که در شهر استانبول ترکیه برگزار شد، آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد و رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه نیز حضور داشتند.

محاصره بنادر اوکراین توسط ناوگان روسیه اختلال موجود در زنجیره تامین غذا جهانی را وخیم‌تر کرده و به همراه تحریم‌های غرب علیه مسکو، به تورم در قیمت مواد غذایی و انرژی از زمانی که نیروهای روسیه در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ به اوکراین حمله کردند، دامن زده است.