سازمان حقوق بشر ایران: از سال ۲۰۱۰ میلادی تاکنون ۲۰۰ زن اعدام شده‌اند

تصویری از زندان وکیل‌آباد مشهد . آرشیو

سازمان حقوق بشر ایران روز پنجشنبه ۱۶ شهریور، ضمن اعلام خبر اعدام یک زن در زندان مرکزی مشهد گفت که از سال ۲۰۱۰ میلادی تاکنون ۲۰۰ زن در ایران اعدام شده اند.

به گزارش این سازمان حقوق بشری، حکم محبوبه روشندل که با اتهام «قتل عمد» مادرشوهر خود به قصاص نفس (اعدام) محکوم شده بود، در زندان مرکزی مشهد (وکیل آباد) به اجرا درآمد.

او دوازدهمین زنی است که در سال جاری ۲۰۲۳ اعدام شد.

در همین ارتباط، خبرگزاری هرانا نوشت: صبح روز دوشنبه ۱۳ شهریور، حکم اعدام محبوبه روشن‌دل، ۲۷ سالهمحبوبه روشن‌دل، ۲۷ ساله در زندان مرکزی مشهد به اجرا درآمد. محبوبه روشن‌دل، مادر یک فرزند ۶ ساله بود.

هرانا به نقل از «یک منبع مطلع» نوشت: «او طی سال های حبس به دلیل مخالفت خانواده، از ملاقات با فرزند خود محروم ماند. این امر به تدریج منجر به ابتلای خانم روشن دل به بیماری افسردگی در زندان شد. با این حال، مسئولان زندان هیچ اقدامی در راستای درمان این زندانی انجام ندادند».

این منبع گفت: «اخیرا اولیای دم اظهار داشتند که قصد دارند در خصوص پرونده این زندانی رضایت خود را اعلام کنند، اما این دل گرمی برای خانم روشن دل تنها چند روز به طول انجامید و اولیای دم از این اقدام منصرف شدند، امری که نهایتا اجرای حکم اعدام خانم روشن دل را در پی داشت».

به نوشته هرانا، اعدام این زندانی تا لحظه تنظیم این خبر از سوی رسانه‌های داخل ایران و یا منابع رسمی اعلام نشده

سازمان حقوق بشر ایران در گزارش خود در مورد اعدام ۲۰۰ زن از سال ۲۰۱۰ تاکنون نوشت که «۹۴ مورد با اتهامات مربوط به مواد مخدر، ۹۰ مورد قتل عمد، چهار مورد با اتهام مشارکت در اعمال جنسی غیر اخلاقی و سوء استفاده از مواد مخدر، دو مورد به اتهام جاسوسی و یک مورد به اتهام محاربه به اعدام محکوم شده بودند.

بر اساس این گزارش، اتهامات نه تن دیگر از این زنان مشخص نیست.

سازمان حقوق بشر ایران اشاره کرد که «تنها ۵۵ مورد از ۲۰۰ زن اعدام شده، توسط منابع رسمی اعلام شده» و بقیه اعدام‌ها توسط سازمان ها و فعالان حقوق بشر گزارش شده و توسط سازمان حقوق بشر ایران تایید شده است.

به گفته این سازمان، شفافیت خبری درخصوص این اعدام‌ها از سال ۲۰۲۰ به طور چشمگیری کاهش یافته و تنها دو مورد از ۴۵ اعدام بین سال های ۲۰۲۱ تا سپتامبر ۲۰۲۳ به طور رسمی گزارش شده است.

همچنین ۳۹ تن از این زنان، متهم به قتل همسران، همسران موقت خود (صیغه)، و یا عشاق خود بودند. هشت تن از این زنان، کودک همسر، سه تن کودک-مجرم و یک تن عروس خون بس بوده اند.

این اعدام‌ها در ۲۷ استان ایران انجام شده اند و بیشترین تعداد در استان‌های تهران/البرز با ۴۴ اعدام، ۲۳ مورد در آذربایجان غربی و ۱۶ مورد در سیستان و بلوچستان انجام شده است. سال ۲۰۱۳ با ثبت ۳۰ اعدام توسط سازمان حقوق بشر ایران، خونین ترین سال برای اعدام زنان بوده است.