یک مقام صنفی در گزارشی از وضعیت صنعت گردشگری در ایران گفته است که ۳۰ درصد راهنمایان گردشگری از صنعت یا از کشور خارج شدهاند.
این اظهارات رئیس هیات مدیره جامعه انجمنهای حرفهای راهنمایان گردشگری ایران نشان دهنده وضعیت بحرانی گردشگری و آغاز مهاجرت در بین فعالان این حوزه است.
محسن حاجیسعید تاکید کرده است که گردشگری تقریبا ۴ سال است که با بحرانهای مختلف دست و پنجه نرم میکند.
به گفته این فعال صنفی بیشتر راهنمایان حرفهای که به زبان انگلیسی و سایر زبانها مسلط بودند عمدتا با چالشهای بسیار جدی روبه رو هستند و بیشتر آنها مهاجرت کردند.
پیشتر رئیس انجمن تورگردانان ایران گفته بود که توقف سفر گردشگران خارجی به ایران باعث تعطیلی صنعت گردشگری و بیکاری گسترده فعالان جامعه تورگردانان شده است.
ابراهیم پورفرج، دوشنبه ۱۳ آذر ماه تاکید کرده بود که با این روند به این زودیها رونق به گردشگری ایران برنمیگردد و هیچ مسئولی هم به این وضعیت رسیدگی نمیکند.
براساس این گزارش ورود گردشگران خارجی به ایران پس از اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱ نزدیک به صفر شده بود.
رویکردهای جمهوری اسلامی، بازداشت گردشگران خارجی و شهروندان دو تابعیتی با هدف تحت فشار قرار دادن کشورهای غربی و محدودیتهای مختلف ایدئولوژیک از جمله عوامل بحران در صنعت گردشگری در ایران است.
در همین راستا رئیس انجمن تورگردانان ایران مشکل اصلی صنعت گردشگری ایران را سفر نکردن گردشگران اروپایی و غربی به ایران حتی به صورت «مجانی» دانسته و گفته بود: «این روزها فقط توریستهایی با اهداف زیارتی از کشورهای همسایه به ویژه عراق وارد ایران میشوند.»
هفته پیش اعلام شد که دولت جمهوری اسلامی صدور ویزا توریستی برای شهروندان ۲۸ کشور را یکطرفه لغو کردهاند که از اروپا تنها چهار کشور کرواسی، صربستان، بوسنی و بلاروس در فهرست کشورهایی بودند که شهروندانش میتوانند بدون اخذ ویزا به ایران سفر کنند.
در شرایطی که صنعت توریسم ایران با بحران مواجه است، عزتالله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی جمهوری اسلامی هجدهم تیر ماه در واکنش به پلمب مراکز گردشگری به دلیل رعایت نشدن حجاب اجباری، گفته بود: «فعلا سرویس بهداشتی اولویت اول مردم است.»