فرماندهی مرکزی ارتش ایالات متحده در خاورمیانه با انتشار گزارشی اعلام کرده است حمله پهپادی به کشتی مرسر استریت، با پهپاد ساخت ایران انجام شده و تمامی نشانه های یک فعالیت با حمایت حکومتی را دارد. سخنگوی سنتکام در گفتگو با صدای آمریکا همچنین گفته است، افراد مسلحی که لباس گارد ساحلی ایران را بر تن داشتند، قصد داشتند کشتی تجاری آسفالت پرینسس را بربایند و به آبهای ایران منتقل کنند.
سخنگوی سنتکام در پاسخ به پرسش کامبیز توانا خبرنگار صدای آمریکا در مورد جزئیات بیشتر در جریان حضور افراد مسلح در کشتی «اسفالت پرینسس» گفت: «ما اطلاع موثق داریم که شماری افراد مسلح ایرانی وارد کشتی شدند و کنترل آن را به دست گرفتند. آنها لباس نظامی گارد ساحلی ایران را بر تن داشتند و برای حدود هفت ساعت کنترل کشتی را در اختیار گرفتند.»
او افزود: «به نظر میرسید میخواهند کنترل کشتی را به دست گرفته و به درون آبهای ایران ببرند. با خبردار شدن از نزدیک شدن ناو جنگی آمریکا، افراد مسلح ایرانی سوار قایقهای تندروی خود شده و از محل دور شدند. خدمه اعلام کردند که افراد مسلح آنها را با اسلحه تهدید کردند و حتی مواردی از تهدید و حمله را گزارش کردند.»
سخنگوی سنتکام با اعلام این که نیروهای آمریکایی در این زمان از بالای سر این قضايا را زیر نظر داشتند، گفت: «ما از زاویه هوایی این نیروهای ایرانی را میدیدیم که با لباس گارد ساحلی و مسلح در عرشه کشتی هستند. [این اقدام] به طور قطع مانعی برای تجارت مشروع و حرکت کشتیرانی بازرگانی در منطقه است. ما مطمئن نیستیم چرا ایرانیها چنین کاری کردند ولی قطعا نگرانکننده است.»
کاپیتان بیل اوربان در مورد جزئیات مرتبط با نتایج بررسی منتشر شده از سوی سنتکام در مورد کشتی مرسر استریت گفت: «در ۲۹ ژوئیه مرسر استریت مورد حمله قرار گرفت. دو پهپاد به نزدیکی این کشتی و حدود ۲۰ متری آن رسیدند و به محض خوردن به آن، منفجر شدند. مرسر استریت اعلان خطر کرد و کمک خواست. کشتیهای آمریکایی در آن ناحیه به آن منطقه نزدیک شدند. صبح زود ۳۰ ژوئیه حملهای موفق با پهپاد صورت گرفت که بخش هدایت کشتی را هدف قرار داد، سوراخ بزرگی ایجاد کرد، و دو تن از خدمه را کشت.»
او در ادامه افزود که با ورود ناو یواساس رونالد ریگان به منطقه، تیم کارشناسان مواد منفجره به عرشه رفتند و نمونهبرداری کردند، بقایای پهپاد را هم که به جا مانده بود برداشتند، و نمونههای مواد منفجره آردیایکس را که در این پهپاد استفاده شده بود جمعآوری کردند. وی گفت: «آنها پس از بررسی دقیق با قاطعیت اعلام کردند که مطابق با حملههای پهپادی ایران است که پیشتر انجام شده و بخشی از خانواده پهپادهایی است که ایران به طور مشخص از آنها برای چنین حملهای استفاده میکند.»
سخنگوی سنتکام گفت: «این کشتی در حال گذر در آبهای بینالمللی بود. دو بار در نیمه شب مورد حمله ناموفق قرار گرفت و روز بعد حمله به آن انجام شد. این رفتار مطابق با کارهایی که گروههای تروریست تندرو یا گروههای نیابتی ایران میکنند نیست و تمامی نشانههای فعالیتی با حمایت حکومتی را دارد و از سوی نیروهای رسمی ایران و با پهپادهای ساخت ایران انجام شده است.»
کاپیتان بیل اوربان در پاسخ به این که بهترین راه دفاع یا بازدارندگی در قبال چنین رفتارهایی چیست، گفت: «به نظر من حضور، بهترین راه مقابله است؛ چرا که ایرانیها سعی میکنند این حملات را طوری انجام دهند که بعد توان نفی یا انکار داشته باشند.» وی افزود که ایالات متحده ائتلافی را با حضور چندین متحد در منطقه، از جمله بریتانیا و همچنین دیگر کشورها، ایجاد کرده است.
سخنگوی سنتکام گفت: «حضور بیشتر ناوگان نیروی دریایی و کشتیها ائتلاف در منطقه، یک بازدارندگی موثر در مقابل این گونه رفتارهای ایران خواهد بود که تلاش دارند آن را مخفی نگه دارند. و ما به طور فعال مشغول جذب متحدان ائتلافی بیشتر هستیم و فکر میکنیم هرچه متحدان بیشتری حضور داشته باشند، بهتر میتوان روی فعالیتهای ایران نظارت کرد.»
همچنین ببینید: گزارش نهایی سنتکام: پهپادی که «مرسر استریت» را هدف قرار داده در ایران تولید شده است