نیاز «۲۰ میلیارد دلاری» برای رفع بحران برق

قطعی برق صنایع در تابستان پیش‌رو عکس: @peymabargh

در نشست کمیسیون انرژی اتاق ایران و انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر هشدارهایی نسبت به افزایش ناترازی برق در سال آینده به ۳۰ هزار مگاوات و نیاز ۲۰ میلیارد دلاری صنعت برق برای عبور از بحران داده شده که از نگاه کارشناسان این هشدارها پیش‌زمینه آماده سازی افکار عمومی برای شدت گرفتن بحران در این بخش است.

به گزارش روزنامه شرق، محمدامین زنگنه، دبیر انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر،در این نشست گفته است: «پیش‌بینی می‌شود میزان ناترازی برق به ۳۰ هزار مگاوات می‌رسد.»

داود مددی، رئیس انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر ایران نیز در این نشست ضمن هشدار به عواقب افزایش ناترازی برق گفته است: «برای رفع کمبود حداقل به ۱۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز است که اگر بخواهیم تجهیزات شبکه و پست و انتقال برق را هم در نظر بگیریم، میزان سرمایه‌گذاری مورد نیاز به ۲۰ میلیارد دلار می‌رسد.»

به گفته مددی سرمایه‌گذاران با مشکلات متعددی از جمله نارسایی‌های تأمین منابع مالی و کمبود ارز مواجه هستند و ناهماهنگی‌های اجرائی در دولت بر این مشکلات افزوده است.

رئیس هیات مدیره انجمن صنفی نیروگاه‌های ایران نیز ۲۶ شهریور ماه گفته بود که زنگ خطر جدی کمبود برق در ایران به صدا درآمده است. علی نیکبخت تاکید کرده بود اگر اقدام فوری صورت نگیرد، کسری برق در تابستان آینده به ۲۶ هزار مگاوات خواهد رسید و دولت قادر به تامین یک‌سوم برق مورد نیاز کشور نخواهد بود.

ناترازی برق در سال جاری خسارات سنگینی به صنایع وارد کرد و این روند موجب اعتراض صاحبان صنایع شد. در این بین اما دولت نه تنها راهی برای حمایت از صنایع پیدا نکرد بلکه با شدت گرفتن ناترازی، برق صنایع داروسازی هم به مدت سه روز در هفته قطع شد تا تامین دارو در ماه‌های آتی به چالش کشیده شود.

در همین راستا روزنامه «شرق» در گزارشی به معضلات حوزه تولید و تاثیر قطعی برق بر روند تولید کشور پرداخته و نوشته بود بررسی عملکرد تولید ۱۲۰ شرکت بورسی نشان می‌دهد نزدیک به ۶۰ درصد این شرکت‌ها با کاهش تولید در چهار ماه ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته مواجه بوده‌اند و برخی شرکت‌ها افت تولید تا حدود ۷۰ درصد را تجربه کرده‌اند.

محمد بحرینیان، پژوهشگر توسعه و صنعتگر با ارائه‌ آمارهایی ادعا کرده زیان ناشی از تعطیلی هر روز صنعت در ایران بیش از پنج هزار و ۷۱۵ میلیارد تومان است.

هاشم اورعی استاد دانشکده برق دانشگاه صنعتی شریف نیز گفته «روزانه ۵ هزار و ۷۱۵ میلیارد تومان زیانی است که از خاموشی به صنعت می‌دهیم.»

گزارش‌های منتشر شده نشان می‌دهد در حالی‌ که جمهوری اسلامی در ۲۰ سال گذشته بخش عمده‌ای از سرمایه‌های کشور را به بهانه «تولید برق» صرف توسعه برنامه‌های هسته‌ای خود و «تکمیل نیروگاه بوشهر» کرده، مردم در تابستان گذشته با مشکل تکراری قطع گسترده برق روبرو شدند. کارشناسان، نداشتن برنامه و رفتار خارج از چارچوب‌های اقتصادی در مباحث توسعه‌ای را عامل اصلی ناترازی در حوزه انرژی می‌داند و معتقدند با این شیوه حکمرانی نمی‌توان به بهبود شرایط امید داشت.