معاون پژوهشی دانشگاه تهران از قطع دسترسی دانشجویان این دانشگاه به پایگاههای علمی بینالمللی در پی انباشت بدهیها خبر داد.
مهدی فکور با اشاره به افزایش نرخ ارز، مجموع بدهیهای دانشگاه تهران از پنج سال قبل تاکنون را ۶۰ میلیارد تومان ذکر کرده است.
سعید پیوندی، کارشناس آموزشی ساکن فرانسه، در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا، مسئولیت بروز این مشکل را بر عهده وزارت علوم میداند و میگوید: این وزارتخانه به حوزه پژوهش و آموزش «بیتوجهی جدی» نشان داده است.
قطع دسترسی مراکز پژوهشی و دانشگاهی ایران به پایگاههای علمی جهان به دلیل بدهی موضوع تازهای نیست و در سالهای گذشته به دفعات از سوی مسئولان دانشگاهی مطرح شده است.
فرهاد دانشجو، رئیس دانشگاه تربیت مدرس، هم پیشتر از بدهی بیش از یک میلیون یورویی این دانشگاه به منابع اطلاعاتی و در پی آن، قطع دسترسی دانشجویان و استادان به این سایتهای پژوهشی خبر داده بود.
سعید پیوندی، کارشناس آموزشی، معتقد است در غیاب پایگاههای علمی بینالمللی انجام «کار تحقیق بطور واقعی و بنیادی ناممکن میشود» و «لطمه بسیار بزرگی به آموزش و پژوهش باکیفیت در دانشگاههای ایران وارد میشود.»
وحید احمدی، معاون پژوهشی وقت وزیر علوم هم در سال ۱۳۹۴ سهم بودجه امور پژوهشی از تولید ناخالص داخلی در ایران را ۱ تا ۲ درصد اعلام کرده و در انتقاد از اندک بودن آن گفته بود کره جنوبی و اسرائیل بیش از ۴ درصد تولید ناخالص داخلی خود را صرف امور تحقیقاتی میکنند.
سعید پیوندی، کارشناس آموزشی، با اشاره به لزوم تامین هزینههای پژوهشی دانشگاهها، از تخصیص بودجههای هنگفت به موسسات مذهبی و تبلیغاتی انتقاد کرد و گفت:« آیا ممکن نیست بودجه این موسسات را که جز کارهای ایدئولوژیک فعالیت دیگری انجام نمیدهند، صرف تامین هزینه فعالیتهای دانشگاهی کرد؟»
در سالهای گذشته بودجه تخصیص یافته به مراکز مذهبی و حوزوی همواره رشد داشته است.
به گزارش پایگاه دادههای باز ایران، بر پایه سند بودجه سال جاری، بودجه ۲۵ نهاد مذهبی در مقایسه با سال گذشته ۷۰ درصد افزایش یافته است.
بطور مثال بودجه «مرکز خدمات حوزههای علمیه» در سال جاری با افزایشی دوبرابری به ۶۴۰۰ میلیارد تومان رسیده است.
افزایش اعتبارات چنین نهادهایی در حالی است که عملکرد آنها شفاف نبوده و کارنامه آنها شاخصهای قابلسنجش اندکی دارند.