سی و چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از روز چهارشنبه، ۲۰ اردیبهشتماه، در حالی آغاز شد که شمار زیادی از ناشران مطرح داخلی از حضور در این نمایشگاه خودداری کردهاند.
ناشرانی همانند نشر مرکز، ققنوس، نگاه، مروارید، ثالث، چشمه، کتاب پارسه، نیلوفربه دلایلی از جمله مسائل اقتصادی، صنفی یا اوضاع سیاسی و اجتماعی از حضور در این نمایشگاه انصراف داده اند.
نشر روزنه هم در نخستین روز نمایشگاه کتاب بدون هیچ دلیل مشخصی به دستور مسئولان نمایشگاه پلمب شد. علیرضا بهشتی شیرازی، مدیر انتشارات روزنه، روز پنجم اردیبهشتماه بازداشت و به زندان اوین منتقل شده بود.
غیبت ناشران شناخته شده و باسابقه با انتقاد شماری از کاربران شبکههای اجتماعی همراه شده است.
امیلی امرایی، مترجم و روزنامهنگار، فهرستی از ۲۵ ناشر غایب در نمایشگاه کتاب امسال را منتشر کرده است:
به گزارش روزنامه شرق، انتشاراتیهایی از جمله نشر قطره به دلایل صنفی و در حمایت از کتابفروشیها در نمایشگاه کتاب حاضر نشدند.
برخی ناشران هم از جمله «مهرگان خرد» با انتقادی تلویحی از شرایط اجتماعی و سیاسی کنونی، از فروش تخفیفدار کتابها در تارنمای این انتشارات خبر داده است:
شماری از ناشران هم با توجه به برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در دو قالب حضوری و مجازی، فروش کتاب در فضای مجازی را ترجیح دادهاند.
از جمله نشر مروارید که در گفتگو با روزنامه شرق مهمترین دلیل عدم حضور در بخش فیزیکی نمایشگاه کتاب را «مقرون به صرفهنبودن» آن از لحاظ اقتصادی ذکر کردهاست.
شماری از ناشران ایرانی خارج از کشور روز پنجشنبه، ۱۴ اردیبهشتماه، هفتمین دوره از نمایشگاه کتاب «تهران، بدون سانسور» را در شهر اشتوتگارت آلمان راهاندازی کردند.
این نمایشگاه یک ماهه با حضور ۲۰ ناشر و در مقابله با محدودیتهای اعمال شده علیه انتشار کتاب به وسیله جمهوری اسلامی برگزار شده است.