فرهنگیان در تلاطم، وزیر آموزش و پرورش در حج

تجمع اعتراضی تعدادی از معلمان برای پیگیری مطالبات صنفی.

بر اساس اعلام سایت رسمی وزارت آموزش و پرورش؛ وزیر جدید راهی عربستان شده تا در مناسک حج حضور داشته باشد. این در حالی است که فرهنگیان به واسطه مشکلات اقتصادی و صنفی روزهای پر تلاطمی را پشت سر می‌گذارند.

رضا مراد صحرایی که نهم خرداد ماه به عنوان وزیر جدید آموزش و پرورش منصوب شد درحالی وارد این وزارتخانه شد که پس از اتفاقات اسفند سال گذشته و تاخیر در پرداخت حقوق معلمان و همچنین وجود مسائل و چالش‌های مرتبط با اعمال رتبه‌بندی معلمان این وزارتخانه روزهای بحرانی را پشت سر‌می‌گذارد.

حضور وزیر جدید در حج و معطل ماندن امور فرهنگیان انتقادات مطرح در زمان برکناری وزیر قبلی را قوت می‌بخشد، چراکه در۱۵ فروردین ماه سال جاری رامین کریمی‌نیا، عضو شورای مرکزی و مسئول کارگروه پیگیری رتبه‌بندی معلمان گفته بود که با برکناری وزیر به دنبال بهانه‌ای برای نادیده گرفتن مشکل اصلی هستند و «اینکه با تغییر سر و صداها کم شود.»

بی توجهی به مشکلات در این بخش در چهار دهه اخیر همواره یکی از معضلات فرهنگیان بوده است بطوریکه در مرداد ماه سال ۱۴۰۱ دبیران کل سه تشکل فرهنگیان به روسای قوای سه گانه در خصوص مشکلات فرهنگیان نامه نوشتند و بر این موضوع تاکید کردند که دولت برای آموزش و پرورش و معلمان نقش شایسته در توسعه کشور قائل نیست.

بی توجهی به مسائل و مشکلات فرهنگیان تنها به سفر وزیر جدید آموزش و پرورش برای مناسک حج خلاصه نمی‌شود و درست در روزهایی که مشکلات معلمان و عدم پرداخت حقوق اسفند ماه سال قبل، زندگی آنها را به چالش کشیده بود وزیر پیشین نیز در سفر کربلا بود. محمد وحیدی عضو کمیسیون آموزش مجلس در ۱۱ فروردین ماه در همین رابطه گفته بود «در چنین شرایط حساسی شخص وزیر هم چند روزی در سفر زیارتی کربلا بوده و در کشور حضور نداشت در حالی که فرهنگیان در وضعیت حساسی به سر می‌بردند.»

فارغ از میزان حقوق و تاخیر در پرداخت آن و نوع قراردادهای معلمان و رتبه‌بندی، از مطالبات اصلی معلمان است که در ماه‌های اخیر به اجرا گذاشته شد اما نوع اجرای آن به «عصبانیت» بیشتر معلمان منجر شد.

بر همین اساس معلمان نسبت به فرآیندهای رتبه‌بندی، ارزیابی انجام شده توسط ارزیابان، نحوه امتیازات ارائه شده و احتمال کسر رتبه‌های آنها به دلیل محدودیت اعتبارات رتبه‌بندی گلایه‌های بسیاری دارند.

خبرگزاری «تسنیم» وابسته به سپاه پاسداران در این رابطه نوشت «رتبه‌بندی معلمان» پس از ۱۰ سال وارد فاز اجرا شد اما نحوه اجرای کار توسط آموزش و پرورش شرایط را به‌گونه‌ای رقم زده است که هم‌اکنون معلمان به شدت معترض هستند.

عملکرد وزارت آموزش و پرورش باعث اعتراض رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز شد و داوود منظور در یکم تیر ماه گفت که نباید رتبه‌بندی معلمین به چنین اتفاق بزرگی تبدیل می‌شد و سازمان برنامه به اندازه وزارت آموزش و پرورش مقصر بود.