سهم سه درصدی ایران در بازسازی سوریه؛ یک مدیر صنعتی: سوریه حاضر نیست مستقیم از ایران فولاد بخرد

آرشیو

در حالی که امارات، روسیه،‌ ترکیه، و چین برای مشارکت در بازسازی سوریه رقابت می‌کنند، یک مقام سازمان توسعه تجارت ایران می‌گوید سهم ایران در این بازار تنها «۳ درصد» است.

بنا بر این گزارش، فرزاد پیلتن به خبرگزاری فارس گفته است بنا بر آمارهای رسمی در چهار ماه نخست سال ۱۴۰۰، «حدود ۳۸ هزار تن کالا به ارزش ۶۶ میلیون دلار از جمهوری اسلامی ایران به سوریه صادر» کرده است.

به گفته این مقام سازمان توسعه تجارت ایران، سهم دیگر کشورها از بازار صادرات سوریه بسیار بیشتر از ایران است؛ به طوری که «ترکیه با ۳۸ درصد، چین ۲۰ درصد، مصر ۷ درصد، روسیه ۴ درصد، و هند و لبنان با بیش از ۳ درصد» در رتبه ‌اول تا ششم کشورهای صادرکننده به‌ سوریه هستند.

وب‌سایت اقتصاد آنلاین هم دوشنبه ۲۴ آبان به نقل از عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد گزارش داد اکنون سوریه به واسطه ترکیه از ایران فولاد می‌خرد.

رضا شهرستانی با بیان این که «ایران در بازار مصالح ساختمانی سوریه نقش چندانی ندارد»، به اقتصاد آنلاین گفت به دلیل تحریم‌ها، سوریه چندان حاضر نیست «به صورت مستقیم از ایران فولاد بخرد»، بنابراین تاجرهای ایرانی ناچار می‌شوند فولاد را «با تخفیف زیاد به ترکیه بفروشند و ترکیه فولاد ایران را به سوریه صادر کند.»

در این میان، رسانه‌های ایران ۲۱ آبان گزارش دادند تفاهم‌نامه‌ای میان تهران و دمشق امضا شده که در مرحله نخست اجرای آن، قرار است ایران «۱۰۰ هزار زائر» به سوریه بفرستد.

همچنین ببینید: پس از توافق سوریه و امارات برای ساخت نیروگاه، ایران از تفاهم برای «اعزام زائر» خبر داد

با وجود نزدیکی روابط تهران و دمشق و این که جمهوری اسلامی در جنگ یک دهه گذشته از دولت بشار اسد حمایت کرده و متحمل هزینه های مالی و جانی فراوانی شده است، با این حال ایران سهم چندانی در بازسازی سوریه ندارد.

تجارت نیوز شانزدهم اردیبهشت در گزارشی نوشت، اواسط سال ۹۸ بخش خصوصی ایران در تلاش برای فعالیت‌های تجاری، معدنی، نفتی و پتروشیمی یک هیات تجاری به سوریه اعزام کرد و مرکز تجارت ایرانیان در دمشق نیز فعال شد، اما گویا این اقدامات به نتیجه درخور توجهی نرسیده و در حال حاضر چین و روسیه در ساخت و ساز و معادن این کشور سرمایه گذاری قابل توجهی دارند.

از سوی دیگر کشورهای عرب حوزه خلیج فارس که عمدتا در جنگ سوریه از مخالفان اسد حمایت می‌کردند نیز دست به کار شده‌اند. بشار اسد پس از ۱۰ سال توقف روابط سوریه با امارات متحده عربی، روز سه شنبه با عبدالله بن زاید آل نهیان وزیر امور خارجه امارات دیدار کرد.

دو روز بعد از این دیدار، خبرگزاری رسمی سوریه «سانا» از امضای قراردادی بین دمشق و یک شرکت اماراتی برای ساخت نیروگاه خورشیدی در نزدیکی دمشق، پایتخت، که طرح آن ماه گذشته به تصویب رسیده بود، خبر داد.