لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۷

نقدینگی ایران به بیش از ۴ هزار هزار میلیارد تومان رسید؛ یک کارشناس: این نتیجه «اقتصاد فسادزده» است


نرخ رشد نقدینگی و پایه پولی شهریور ۱۴۰۰
نرخ رشد نقدینگی و پایه پولی شهریور ۱۴۰۰

یک کارشناس اقتصادی در گفت‌و‌گو با صدای آمریکا عبور حجم نقدینگی در ایران در پایان شهریور ۱۴۰۰ از مرز ۴ هزار هزار میلیارد تومان را ناشی از اقتصاد بیمار و فسادزده ایران دانست.

بنا بر اعلام بانک مرکزی ایران، در پایان شهریور ماه سال جاری میزان نقدینگی کشور بیش از چهل هزار و ۶۷۶ هزار میلیارد ریال بود.

بر اساس این گزارش، این رقم نسبت به شهریور ۹۹ افزایش ۴۰.۵ درصدی داشته است. همچنین حجم نقدینگی در شهریور گذشته دو هزار و ۸۹۵ هزار میلیارد تومان بوده است.

گزارش بانک مرکزی ایران از نرخ نقدینگی شهریور ۱۴۰۰
گزارش بانک مرکزی ایران از نرخ نقدینگی شهریور ۱۴۰۰

در همین حال، ستاد هماهنگی اقتصادی دولت روز سه‌شنبه ۱۸ آبان تصمیم گرفت وزارت جهادکشاورزی «به صورت روزانه» قیمت اقلام خوراکی را از طریق رسانه‌ها اعلام کند و مردم و مصرف‌کنندگان نیز با خرید اقلام به قیمت اعلام شده «رأسا» بر نرخ‌ها نظارت کنند و «با هرگونه تخلف برخورد شود.»

در این حال، کاربران ایرانی در شبکه‌های اجتماعی از گسترش و همه‌گیری فقر سخن می‌گویند:

  • کارشناس اقتصادی: نقدینگی هر جایی رفته است «به جز بخش تولید»

رضا غیبی، روزنامه‌نگار اقتصادی در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا گفت که تورم ارتباط مستقیمی با نقدینگی دارد.

او تأکید کرد که حدود ۱۰ درصد از نقدینگی ۴ هزار هزار میلیارد تومان برای تأمین کسری بودجه بوده و بقیه‌اش «نشأت‌گرفته از اقتصاد بیمار و فسادزده ایران است.»

به گفته او، وقتی حجم نقدینگی در یک اقتصاد بالا می‌رود، یعنی سرعت تبادل افزایش می‌يابد و در پی آن چرخه تأمین و توزیع با مشکل مواجه می‌شود و به سمت تورم و افزایش قیمت می‌رود.

این تحلیلگر اقتصادی، با بیان این که «در یک سال و نیم گذشته که رشد نقدینگی شتاب گرفته، رشد تورم نیز شتاب یافته»، عنوان کرد که نقدینگی به همه جا رفته است به جز بخش تولید.

به گفته آقای غیبی، بخش زیادی از این نقدینگی «در اختیار بانک‌ها است» و آنها با شرکت‌های تابعه خود به جای پرداخت تسهیلات به واحدهای تولیدی، در بازار سفته‌بازی می‌کنند و نقدینگی را به صورت سیال در بازارهای ارز، سکه، و مسکن به جریان در می‌آورند.

آقای غیبی می‌گوید که این امر باعث آشوب و بر هم ریختن نظم آن بازارها می‌شود و این اتفاق تلخی است که در اقتصاد کشور در حال رخ دادن است و تاکنون تدبیری هم برای آن اندیشیده نشده است.

XS
SM
MD
LG