در پی برگزاری مراسم «قسامه» در دادگاه علیه متهمی که مدرکی برای اثبات اتهام قتل او وجود ندارد، حسین رئیسی، وکیل دادگستری، در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا «قسامه» را روشی «بسیار بسیار عقبافتاده» و «انتقامورزیِ روشمند» توصیف کرد.
به گفته حسین رئیسی، وجود «قسامه» به عنوان یکی از شیوههای اثبات قتل عمد در قانون مجازات اسلامی علاوه بر افزایش خطر اعدام موجب میشود که «جامعه در عوض جستجوی دلایل علمی کشف جرم به سوی دلائل اقناعی سنتی بسیار عقبافتاده برود.»
مهدی رضوی فرد، وکیل دادگستری که وکالت یک متهم به قتل را برعهده دارد، روز چهارشنبه ۱۰ خرداد در یک رشته پیام توئیتری خبر داد که بیش از ۳۰ نفر از نزدیکان خانواده مقتول که «بعضا نه تنها متهم که مقتول را هم نمیشناختند» در مراسم قسامه دادگاه حاضر شده و با تاکید بر قاتلبودن متهم علیه او قسم خوردند.
این وکیل دادگستری در توضیح «قسامه» نوشته است: «وقتی دلیلی بر ارتکاب قتل از سوی متهم نیست، بنا بر قرائن از شاکی میخواهند ۵۰ نفر از بستگان (مرد) را حاضر کند تا بر قاتلبودن متهم قسم بخورند.»
به گفته مهدی رضوی فرد، اغلب قسمخورندگان در دادگاه گفتهاند که با استناد به اظهارات وکیل اولیای دم نسبت به قاتل بودن متهم علم یافتهاند.
این وکیل دادگستری نوشته است که برخی از قسمخورندگان حتی اسم مقتول را هم نمی دانستند.
حسین رئیسی، وکیل دادگستری، در گفتوگو با بخش فارسی صدای آمریکا ، میگوید از آنجا که اعتراض به «قسامه» به مخالفت با قوانین اسلامی تعبیر میشود، به رغم انتقادات بسیار تاکنون اعتراض سازمانیافتهای از سوی قضات و وکلا علیه «قسامه» صورت نگرفته است.
انتشار خبر برگزاری مراسم «قسامه» با موجی از حیرت و خشم کاربران شبکههای اجتماعی مواجه شده است.
یک کاربر ، از قسمخورندگان انتقاد کرده و نوشته که هریک از این افراد قاتلی در وجود خود دارد.
کاربری دیگر منطقی بودن «قسامه» را صرفا به وقوع قتل در میدان شهر و در برابر شهود مشروط کرده است.
یکی از کاربران هم با یادآوری خاطرهای، دلیل قسمخورندگان برای ادای قسم علیه یک متهم را جبران کمک شاکی در ماجرایی دیگر عنوان کردهاست.
احتمال صدور حکم اعدام برای این متهم به قتل به واسطه «قسامه» در حالی است که فعالان حقوق بشری بارها درباره افزایش شمار اعدامها در ایران هشدار داده و خواستار واکنش جامعه بینالمللی برای توقف این مجازات در ایران شدهاند.
سازمان حقوق بشر ایران روز پنجشنبه ۱۱ خرداد با انتشار گزارشی اعدام ۱۴۲ تن در ماه گذشته میلادی در ایران را «رکوردی بیسابقه» از سال ۲۰۱۵ میلادی تاکنون خواند.
همچنین ببینید: افزایش کمسابقه اعدامها در ایران؛ جمهوری اسلامی در یک ماه ۱۴۲ نفر را اعدام کرد