آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز دوشنبه در سخنانی به مناسبت دهمین کنفرانس بازنگری معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای، انپیتی، در سازمان ملل گفت: «ایران همچنان در مسیر تشدید هستهای است.»
به گفته او، اگرچه ایران به ظاهر «اعلام میکند طرفدار بازگشت متقابل به پیروی از برجام است، از ماه مارس نامتمایل یا ناتوان» از پذیرش قرارداد برای رسیدن به دقیقا همین هدف بوده است.
وزیر خارجه آمریکا افزود: «بازگشت به برجام همچنان بهترین نتیجه برای ایالات متحده، برای ایران، و برای جهان است.»
بلینکن در ارتباط با کره شمالی گفت پیونگیانگ همچنان به گسترش برنامه هستهای غیرقانونی خود و انجام اقدامات تحریکآمیز ادامه میدهد.
به گفته بلینکن، ایالات متحده آماده همکاری با تمام قدرتهای هستهای از جمله چین به منظور کاهش خطر هستهای است.
آنتونی بلینکن افزود آمریکا تنها در شرایط دفاع از منافع حیاتی خود و متحدان و شرکایش، استفاده از تسلیحات هستهای را مدنظر قرار خواهد داد.
وزیر خارجه آمریکا تصریح کرد جهان باید از اشاحه تسلیحات هستهای جلوگیری کند.
آنتونی بلینکن گفت چنانچه هر عضوی از انپیتی به دنبال سلاح هستهای باشد، همگی اعضا باید به اتفاق و هماهنگ آن عضو را به تبعیت از این معاهده بازگردانند.
او پیش از این سخنرانی نیز، در دیدار با گروهی از دولتهای عضو انپیتی، همکاری درباره نتیجهای مثبت برای تقویت پایههای این معاهده یعنی عدم اشاعه، خلع سلاح، و استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای را به بحث گذاشت.
در همین ارتباط، جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، صبح روز دوشنبه با انتشار بیانیهای گفت هدف نهایی ایالات متحده، جهانی بدون سلاح هستهای است و به همین دلیل اولویت دولت او کاستن از نقش تسلیحات هستهای در استراتژی ملی آمریکا است.
همچنین ببینید: بایدن: طرحی تهیه کردهایم که بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام را تضمین میکنداو بر نیاز به مذاکره با روسیه به منظور تمدید معاهده محدودکردن تسلیحات هستهای، موسوم به نیو استارت، تاکید کرد و از چین نیز خواست به این معاهده بپیوندد.
جو بایدن همچنین در ارتباط با برنامه هستهای ایران گفت واشنگتن از مسیر دیپلماسی و هماهنگ با متحدان و شرکای منطقهایش طرحی تهیه کرده که «بازگشت متقابل به اجرای کامل» برجام برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای را تضمین میکند.
در همین ارتباط، آمریکا و سه کشور اروپایی با انتشار بیانیهای مشترک گفتند ایران هرگز نباید به سلاح هستهای دست یابد و از تهران خواستند به اجرای کامل برجام و قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت سازمان ملل متحد بازگردد.
همچنین ببینید: آمریکا و سه کشور اروپایی: ایران هرگز نباید به سلاح هستهای دست یابدمعاهده منع گسترش تسلیحات هستهای که در سال ۱۹۶۸ برای امضای کشورهای جهان آماده شده بود، در سال ١٩٧٠ لازمالاجرا شد.
از زمان لازمالاجرا شدن انپیتی، این معاهده سنگ بنای رژیم حقوق جهانی منع گسترش تسلیحات هستهای بوده است.
١٩١ کشور از جمله پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد با پیوستن به انپیتی، این معاهده را به گستردهترین توافقنامه عدم گسترش تسلیحات اتمی چند جانبه تبدیل کردهاند.