فیصل بنفرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی روز شنبه و در پایان نشست جده در کنفرانسی خبری گفت که گفتوگوهای غیر رسمی ایران و عربستان مثبت اما بینتیجه بوده است.
او افزود کشورش برای رسیدن به رابطهای طبیعی با ایران تلاش میکند و در این راستا، عراق نقشی حیاتی ایفا میکند.
بنفرحان با اشاره به تمایل عربستان برای حصول به نتیجه گفت که «مطمئنا دست پادشاهی (سعودی) هنوز به طرف ایران باز است و ما مشتاقیم که با کشور همسایه ایران روابط طبیعی داشته باشیم. این عمدتا به تفاهمهایی در مورد منابع نگرانی مربوط به برخی از اقدامات ایران در عربستان و منطقه بستگی دارد.»
روابط دیپلماتیک تهران و ریاض از دی ماه ٩۴، پس از حمله تندروهای حامی حکومت ایران به سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد، قطع شد.
گفتوگوهای دو کشور برای بهبود روابط، فروردین ١۴٠٠ در بغداد آغاز شد. تاکنون پنج دور از این گفتوگوها در سطح امنیتی و اطلاعاتی برگزار شده اما دو طرف برای ادامه این مذاکرات در سطح دیپلماتیک ابراز امیدواری کردهاند.
عربستان و دیگر کشورهای عرب منطقه بارها از فعالیتهای هستهای، موشکی و منطقهای جمهوری اسلامی ایران ابراز نگرانی کردهاند. تا جایی که برخی از کشورهای عرب و اسرائیل به فکر ایجاد یک ائتلاف دفاعی مشترک برای مقابله با تهدیدات ایران افتادهاند.
این درحالی است که وزیر امور خارجه عربستان گفت در نشست جده هیچ گفتوگویی در مورد این ائتلاف دفاعی با اسرائیل صورت نگرفته است.
ایران و عربستان یکدیگر را به دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه بهویژه عراق، لبنان و یمن متهم میکنند؛ کشورهایی که شبهنظامیان کارگزار حکومت ایران نفوذ زیادی در آنها دارند.
به گفته فیصل بن فرحان، کمکهای تسلیحاتی ایران به حوثی های یمن یکی از مهمترین دلایل ادامه جنگ در این کشور است.
همزمان با سفر جو بایدن به منطقه، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که ایران و عربستان سعودی علاقهمند به ادامه مذاکرات هستند. ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در یک کنفرانس خبری هفتگی نتیجه مذاکرات قبلی با عربستان را «امیدوار کننده، دلگرم کننده و روبهجلو» خواند و گفت «امیدواریم در نشست بعدی شاهد اتفاقات بهتری باشیم.»