برمبنای منابع تجاری و دادههای ردیابی، دستکم چهار سوپرنفتکش متعلق به چین، نفت خام اورال روسیه را به چین میفرستند، زیرا مسکو پس از محدودیت سقف قیمت نفت اعمال شده از سوی کشورهای گروه جی ۷ که خدمات باربری و بیمه کشورهای عربی را برای روسیه محدود کرد به دنبال کشتیهایی برای صادرات نفت خود است.
پس از آن که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و شی جین پینگ همتای چینی او قبل از تهاجم مسکو به اوکراین شراکت بدون محدودیت بین دو کشور را اعلام کردند، چین که بزرگترین وارد کننده نفت جهان است، باوجود تحریمهای غرب به خرید نفت روسیه ادامه داد.
به گفته منابع مطلع پنجمین سوپرتانکر، نفت خام روسیه را به هند میفرستد که مانند چین همچنان به خرید نفت روسیه با تخفیف ادامه داده است.
بر اساس منابع و دادههای ردیابی کشتیها، انتقال هر پنج محموله برای روزهای اول دی تا سوم بهمن سال جاری برنامهریزی شده بودند.
سقف قیمتی که کشورهای عضو «جی ۷» اواسط آذر سال جاری تعیین کرده بودند به کشورهای خارج از اتحادیه اروپا اجازه میدهد نفت روسیه را از طریق دریا وارد کنند، اما شرکتهای کشتیرانی، بیمه و بیمه اتکایی را از حمل و نقل محمولههای نفت خام روسیه منع میکند مگر آنکه به قیمت زیر سقف ۶۰ دلار فروخته شود.
یکی از مدیران شرکت چینی درگیر در حمل این محمولهها می گوید: «با قیمتهای نفت اورال که بسیار کمتر از سقف قیمت تعیین شده است، اساساً، خرید و تجارت نفت اورال مشروع است.»
همزمان با تلاش ایالات متحده و متحدانش برای کاهش درآمدهای انرژی روسیه به منظور محدود کردن توانایی این کشور برای تامین مالی جنگ اوکراین، روسیه به سرعت صادرات نفت خود را از اروپا در سال گذشته، عمدتا به آسیا، منحرف کرد.
مسیرهای طولانی، تخفیفهای سنگین و نرخهای بیسابقه حملونقل، عملاً سودی برای روسیه باقی نمیگذاشت، اما استفاده از سوپرتانکرها در مسیرهای آسیایی ممکن است هزینههای حمل و نقل را کاهش دهد.
وزارت انرژی و حمل و نقل روسیه از اظهار نظر در این باره خودداری کردند. وزارت خارجه چین که قبلاً تحریمهای غرب علیه روسیه را غیرقانونی خوانده بود، به درخواست برای اظهار نظر در این مورد پاسخ نداد.
وزیر نفت هند در یک نشست خبری گفت که هند از هر جایی که ارزانترین قیمت را داشته باشد، نفت میخرد.
منابع مطلع میگویند که پالایشگاههای هندی نفت روسیه را در مقایسه با نفت برنت با تخفیفی بین ۱۵ تا ۲۰ دلار در هر بشکه خریداری میکنند.
مدیر عامل شرکت چینی خریدار نفت روسیه برآورد کرد که در مجموع ۱۸ سوپرتانکر چینی و ۱۶ نفتکش کوچکتر دیگر میتوانند برای حمل و نقل نفت خام روسیه در سال ۲۰۲۳ استفاده شوند که برای حمل ۱۵ میلیون تن در سال یا حدود ۱۰ درصد از کل صادرات نفت اورال کافی است.
در حالی که اکنون بیشتر نفت خام روسیه با کشتیهای روسی یا غیر غربی به چین، هند و ترکیه میرود، تحریمهای گروه جی ۷ منجر به کمبود نفتکشهای کوچکتر متعلق به شرکتهای یونانی و نروژی برای حمل نفت خام روسیه شده است.