با ادامه نگرانی درباره حمله احتمالی روسیه به اوکراین، برخی از شرکتهای هواپیمایی پروازها به اوکراین را لغو کرده و یا به مسیرهای دیگری تغییر دادهاند.
به نوشته آسوشیتدپرس در روز یکشنبه، شرکت هواپیمایی هلندی کیالام روز شنبه اعلام کرد که پروازهای خود به اوکراین را تا اطلاع ثانوی لغو کرده است.
حساسیت هلند نسبت به خطر بالقوه در حریم هوایی اوکراین پس از سرنگونی یک هواپیمای مسافربری مالزی در سال ۲۰۱۴ بر فراز منطقهای در شرق اوکراین که تحت کنترل جداییطلبان مورد حمایت روسیه بود، افزایش یافته است. در آن سانحه همه ۲۹۸ سرنشین آن هواپیما، از جمله ۱۹۸ شهروند هلندی، جان باختند.
شرکت هواپیمایی اوکراینی «اسکایآپ» که پروازهای چارتر دارد نیز روز یکشنبه اعلام کرد که پروازهایش از مادیرا (در پرتغال) به کییف را تغییر داده است و این پروازها به کیشیناو، پایتخت مولداوی، میروند. این شرکت میگوید اجارهدهنده ایرلندی این هواپیماها اعلام کرده است که پروازها در حریم هوایی اوکراین را ممنوع میکند.
این در حالی است که سخنگوی ریاست جمهوری اوکراین به آسوشیتدپرس گفت که اوکراین حریم هوایی خود را نبسته است. وزارت زیرساختهای اوکراین با انتشار بیانیهای گفته است: «برخی از شرکتهای حمل و نقل با مشکلاتی در ارتباط با نوسانات در بازارهای بیمه مواجه هستند.»
با تداوم بحران اوکراین و افزایش احتمال تهاجم روسیه به این کشور، جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، روز شنبه با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، گفتوگو کرد.
بنا بر اعلام کاخ سفید، آقای بایدن در این مکالمه گفت: «اگر روسیه بار دیگر اوکراین را مورد تهاجم قرار دهد، ایالات متحده به همراه متحدان و شرکایش قاطعانه پاسخ خواهند داد و هزینههای سریع و شدیدی را بر روسیه تحمیل خواهند کرد.»
همچنین ببینید: هشدار بایدن به پوتین: «تهاجم» مجدد روسیه به اوکراین با «پاسخ قاطعانه» آمریکا و متحدانش همراه خواهد بود
آقای بایدن به همتای روس خود تاکید کرد که تهاجم مجدد روسیه به اوکراین رنج گسترده انسانی را به همراه خواهد داشت و جایگاه روسیه را تنزل خواهد داد.
در همین حال، در نشانه دیگری از این که مقامات آمریکا برای بدترین سناریو آماده می شوند، ایالات متحده برنامههایی را برای تخلیه بیشتر کارکنان سفارت خود در اوکراین اعلام کرد.
روسیه برنامهریزی برای حمله به اوکراین را رد کرده است. اما کشورهای غربی میگویند که مشاهدات آنها نشان میدهد چنین حملهای به زودی ممکن است انجام بگیرد.
بسیاری از کشورها، از جمله آمریکا و اسرائيل، از شهروندان خود خواستهاند خاک اوکراین را ترک کنند.
ایران نیز که سعی دارد با روسیه روابط نزدیکتری داشته باشد، از شهروندان خود در اوکراین خواسته است برای «شرایط اضطراری احتمالی» آماده باشند. این هشدار در شرایطی است که رسانههای نزدیک به حکومت ایران عمدتا بر مواضع مسکو تاکید میکنند که میگوید برنامهای برای حمله ندارد.
روسیه بیش از ۱۰۰هزار نیرو، سیستمهای موشکی و ناوهای جنگی را در اطراف اوکراین جمع کرده است.