در حالی که تصاویر و اخبار منتشر شده در رسانهها و شبکههای اجتماعی از تداوم تجمعهای اعتراضی و صنفی کارگران و کارکنان شاغل و بازنشسته در شهرهای مختلف ایران در اعتراض به اجرا نشدن مطالبات حقوقی و معیشتی حکایت دارد، خبرگزاریهای ایران از افزایش سن و سابقه و تغییر مبنای محاسبات مستمری بازنشستگی خبر دادهاند.
خبرگزاری ایسنا روز یکشنبه ۲۱ آذر با اعلام این خبر و اشاره به این که «سن بازنشستگی همواره از مسائل مهم سازمانهای بیمهگر است» افزود، بر اساس بند «د» تبصره ۲۰ اولین لایحه بودجه دولت سیزدهم که مربوط به «منابع انسانی دولت» است، حداقل و حداکثر سن بازنشستگی در صندوق تامین اجتماعی به مدت دو سال افزایش مییابد و محاسبه حقوق بازنشستگی در تمام صندوقهای بازنشستگی نیز بر اساس متوسط سه سال آخر زمان اشتغال خواهد بود.
به نوشته ایسنا، آییننامههای اجرایی مد نظر این لایحه در مواردی که مدت خاصی پیشبینی نشده است حداکثر ظرف سه ماه پس از ابلاغ این قانون تهیه میشوند و به تصویب هیئت وزیران میرسد.
دولت سیزدهم روز یکشنبه ۲۱ آذر ماه اولین پیشنویس لایحه بودجه خود را به مجلس شورای اسلامی در ایران ارائه داد.
همچنین ببینید: پیشنویس بودجه ۱۴۰۱ ایران؛ صادرات ۱.۲ میلیون بشکه نفت در روز به قیمت ۶۰ دلار
در تبصره ۲۰ این لایحه بر «اصلاحات پارامتریک» افزایش سن و سابقه و تغییر مبنای محاسبات مستمری بازنشستگی تاکید شده است.
با این حال خبرگزاری ایسنا مینویسد که در چند سال گذشته این اصلاحات، به رغم مطرح شدن توسط مسئولان صندوقها و کارشناسان این حوزه، به اجرا در نیامده است.
در این میان عبدالحسین ثابت، از مدیران اسبق شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا)، میگوید پایین بودن سن بازنشستگی در ایران (حدودا ۵۵ سال) در مقایسه با کشورهای پیشرفته (حدود ۶۷ سال) سبب شده است که مدت زمان دریافت مزایای مستمری و بازنشستگی به نسبت کشورهای دیگر بیش از زمان پرداخت کسورات توسط فرد شاغل باشد.
افزایش سن بازنشستگی و محاسبه مستمری در حالی در لایحه بودجه ۱۴۰۱ اعلام میشود که طی سالهای گذشته بازنشستگان در انتقاد به عملکرد دولت و نمایندگان مجلس تجمعات گستردهای را برگزار و خواهان رسیدگی به مطالبات خود، همچون همسانسازی حقوق و اجرای دقیق قانون مدیریت خدمات کشوری شدهاند.