گروههای نجات در ترکیه و سوریه روز پنجشنبه ۲۰ بهمن با وجود کمبود تجهیزات و بدون این که وقت زیادی داشته باشند، برای یافتن بازماندگان زمینلرزه از زیر آوار به فعالیتشان ادامه دادند.
زمینلرزههای قدرتمندی که روز دوشنبه بخشهایی از ترکیه و سوریه را لرزاند تا زمان تنظیم این خبر بیش از ۱۹ هزار کشته برجای گذاشته است.
به گزارش صدای آمریکا، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، از منطقه نزدیک به مرکز زلزله واقع در نزدیکی شهر غازیانتپ و مرز ترکیه و سوریه بازدید کرد.
او در واکنش به ناامیدی فزاینده بازماندگانی که به دنبال عزیزان خود یا دریافت کمک از دولت بودند، به مشکلات مربوط به واکنش اضطراری به زلزله ۷.۸ ریشتری روز دوشنبه اذعان کرد.
اردوغان با تاکید بر ارائه کمک و رسیدگی به همه شهروندان آسیبدیده و متاثر از این زمینلرزه، گفت: «امکان ندارد بتوان برای چنین فاجعهای آماده شد.»
او همچنین با اشاره به مشکلات مربوط به آب و هوای زمستانی و تخریب باند فرودگاه هاتای بر اثر زلزله، گفت که این مشکلات امدادرسانی را مختل کردهاند.
تلاش امدادگران برای پیدا کردن افراد زنده زیر آوار ادامه دارد، هرچند آنها حتی اگر فریاد کمک خواستن مردم را نیز بشنوند باز هم نمیتوانند بدون داشتن تجهیزات لازم و تخصص مورد نیاز به آنها دسترسی پیدا کنند. به طوری که به رغم تلاش گروههای نجات، برخی از صداهایی که فریاد کمک میخواستند بعد از مدتی ساکت شدند.
هرچند در برخی موارد، هنگامی که افرادی زنده زیر آوار پیدا میشدند، صدای شادی مردم نیز شنیده میشد.
اما پیشرفت در کنار زدن آوارها به معنای افزایش بیوقفه شمار تلفات هم بوده است.
مقامات ترکیه در زمان تنظیم این خبر در ظهر پنجشنبه از کشته شدن دستکم ۱۶ هزار نفر و زخمی شدن بالغ بر ۶۰ هزار نفر خبر دادهاند.
بنا بر آمار دولت دمشق و گروههای امداد، در سوریه دستکم ۲۵۳۰ نفر جان خود را از دست دادهاند. در سوریه نیز مردم از کندی روند امدادرسانی گلهمند هستند.
این زلزله اکنون مرگبارترین زمینلرزه جهان از زمان زمینلرزه و سونامی ژاپن در سال ۲۰۱۱ است؛ فاجعهای که نزدیک به ۲۰ هزار کشته به جا گذاشت.
هماهنگکننده سازمان ملل در سوریه روز چهارشنبه اعلام کرد که نزدیک به ۱۱ میلیون نفر در سراسر کشور تحت تأثیر این زمین لرزه قرار گرفتهاند. این در حالی است که حتی قبل از وقوع زلزله، ۱۵.۳ میلیون نفر در این کشور، به دلیل بیش از یک دهه جنگ داخلی، به کمکهای بشردوستانه نیاز داشتند.
المصطفی بن لامع، هماهنگکننده سازمان ملل در سوریه، از طریق یک کنفرانس ویدئویی از دمشق به خبرنگاران در سازمان ملل در نیویورک وضعیت سوریه را «بحران در بحران» توصیف کرد.
او گفت، که برآورد میشود تنها در حلب یک سوم از خانهها آسیب دیده یا با خاک یکسان شده باشند و حدود ۱۰۰ هزار نفر نیز بیخانمان و آواره شدهاند.
این در حالی است که سازمانهای بشردوستانه برای عملیات خود با کمبود سوخت، هوای سرد و جادهها و زیرساختهای آسیب دیده مقابله می کنند.