ایالات متحده حکم حبس ابد برای محقق زندانی اویغور در چین را محکوم کرد

تظاهرات اویغورها در نزدیکی کنسولگری چین در استانبول. دسامبر ۲۰۲۲.

وزارت امور خارجه ایالات متحده صدور حکم حبس ابد برای راحیل داووت، محقق برجسته اویغور در چین، را محکوم کرد.

یک گروه حقوق بشری مستقر در ایالات متحده گفت که راحیل داووت، ۵۷ ساله، در دادگاه تجدید نظر در مورد محکومیتش در دسامبر ۲۰۱۸ میلادی، به اتهام «به‌خطر انداختن امنیت کشور»، به حبس ابد محکوم شد.

مدافعان حقوق بشر، چین را به اعمال فشار گسترده علیه اویغورها، همراه با آزار و اذیت آنها؛ از قبیل عقیم‌سازی اجباری و سرکوب فرهنگی، که از سوی برخی کشورهای جهان، از جمله وزارت خارجه ایالات متحده، «نسل کشی» نامیده می‌شود، متهم کرده‌اند. اما چین چنین اتهاماتی را رد می‌کند.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، روز جمعه هفتم مهر، در بیانیه‌ای گفت: «ما حکم حبس ابد برای راحیل داووت که پی مراحل دادرسی محرمانه صادر شد، محکوم می کنیم.»

راحیل داووت پیش از بازداشت، استاد کالج علوم انسانی دانشگاه سین‌کیانگ و همچنین یک انسان‌شناس برجسته در حوزه فرهنگی و فولکلور اویغور بود. او با بسیاری از مؤسسات برجسته غربی، مانند دانشگاه‌های هاروارد و کمبریج که خواستار آزادی او شده‌اند، همکاری می‌کرد.

او از دسامبر ۲۰۱۷ در منطقه شمال غربی سین‌کیانگ، استانی که پکن به نقض حقوق اقلیت قومی عمدتاً مسلمان اویغور متهم شده است، در بازداشت به سر می‌برد.

«بنیاد دویی هوآ» مستقر در ایالات متحده، گفت که راحیل داووت، تنها یکی از بیش از سیصد روشنفکر اویغور است که از سال ۲۰۱۶ میلادی تاکنون به دست نیروهای امنیتی چین بازداشت یا زندانی شده‌اند.

برخی از کارشناسان امور سین‌کیانگ می‌گویند که بازداشت دسته‌جمعی اویغورها در سال ۲۰۱۸ به اوج خود رسید؛ ضمن آن که آزار و اذیت آنها، از جمله کار اجباری شدت بیشتری گرفته است.