مدیرکل سازمان بین المللی انرژی اتمی سازمان ملل متحد، روز شنبه ۱۷ تیرماه، با وزیر امور خارجه کره جنوبی و یک مقام برجسته امنیت هستهای، دیدار خواهد کرد تا نگرانیها درباره برنامه ژاپن برای تخلیه آب رادیواکتیو نیروگاه سونامی زده فوکوشیما در اقیانوس آرام را کاهش دهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز جمعه پس از پایان سفر خود به ژاپن که در آن طرح رهاسازی فاضلاب تاسیسات هستهای فوکوشیما به اقیانوس را تصویب کرد، وارد کره جنوبی شد.
گروسی در گفتگو با خبرگزاری «یونهاپ»، اعلام کرد که هیچ کارشناسی در گزارش سازمان بین المللی انرژی اتمی درباره فوکوشیما، «با محتوای گزارش مخالفت نکرده است.»
او همچنین روز جمعه در یک کنفرانس مطبوعاتی در ژاپن گفت: مایل است با حزب مخالف در کره جنوبی که منتقد این طرح است، دیدار کند.
دولت کره جنوبی، روز جمعه ۱۶ تیرماه، اعلام کرد که به گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی احترام میگذارد و تحلیل آن نشان میدهد که انتشار این خبر «هیچ تاثیر معناداری» بر آبهای این کشور نخواهد داشت.
دولت یون سوک یول، رئیس جمهوری کره جنوبی در تلاش برای بهبود روابط خود با توکیو، نسبت به طرح ژاپن رویکرد مناسبی اتخاذ کرده است.
با وجود موافقت کره جنوبی با این طرح، ممنوعیت مواد غذایی و محصولات دریایی از منطقه فوکوشیما همچنان پابرجاست.
لی جائه میونگ، رهبر حزب مخالف دموکرات نیز گفته است که دولت باید تلاش کند تا این طرح را متوقف کرده و پرونده را به دادگاه بین المللی حقوق دریا برساند.
از زمان وقوع سونامی در سال ۲۰۱۱، که بهشدت به این نیروگاه آسیب رساند، بیش از یک میلیون تن فاضلاب تصفیهشده در آنجا انبار شده است. ژاپن میخواهد تخلیه این آب در اقیانوس آرام را آغاز کند.
با این حال، این کشور هنوز تاریخی را برای رهاسازی آب رادیواکتیو تصفیه شده از نیروگاه فوکوشیما به اقیانوس اعلام نکرده است و در انتظار تایید نهایی از سوی نهاد ملی نظارتی هستهای است.
پیشتر نیز اپراتور نیروگاه شرکت نیروی برق توکیو و دولت ژاپن اعلام کرده بودند که در حال آماده شدن برای رهاسازی بیش از ۱/۳ میلیون تن آب رادیواکتیو تصفیه شده در دریا هستند که در ماههای آینده آغاز خواهد شد.
دولت ژاپن میگوید خالی کردن آب تصفیه شده که به سطوح ایمن رسیده، طی چندین دهه بیخطر است، اما بسیاری از ساکنان، اتحادیه ماهیگیران و همچنین کشورهای همسایه چین و کره جنوبی و کشورهای جزیرههای اقیانوس آرام با آن مخالف هستند.