قطر ارسال محموله‌های گاز مایع از مسیر دریای سرخ را متوقف کرد

یک ناوشکن ایالات متحده از کانال سوئز می‌گذرد - آرشیو

به دنبال افزایش تنش‌ها در منطقه و در پی حملات نیروهای غربی به رهبری ایالات متحده به شبه نظامیان حوثی‌ مورد حمایت جمهوری اسلامی در یمن، شرکت دولتی انرژی قطر، از بزرگ‌ترین صادرکنندگان گاز مایع در جهان، روز دوشنبه ۲۵ دی‌ ارسال محموله‌های گاز از طریق دریای سرخ متوقف کرد.

خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع بلندپایه گزارش داد که این شرکت ضمن تاکید بر ادامه تولید، به دست‌کم چهار تانکر بزرگ دستور داده است از دریای سرخ عبور نکنند.

این مقام ارشد گفت که: «این وقفه برای دریافت توصیه های امنیتی است؛ اگر دریای سرخ نا‌امن باقی بماند ما مسیر دماغه [امید نیک] را در پیش خواهیم گرفت.»

انتخاب این مسیر می تواند مدت سفر دریایی از قطر به اروپا را، که معمولا ۱۸ روز است، ۹ روز افزایش دهد.

داده‌های یک شرکت ردگیری کشتی‌ها به نام «ال‌اس‌ای‌جی» نشان می‌دهد که تانکرهای الغاریه، الحویله، و النعمان که محموله گاز مایع خود را در بندر راس‌ لفان بارگیری کرده و در حال حرکت به سوی کانال سوئز بودند در روز یکشنبه در عمان متوقف شدند. تانکر الرکایه نیز که در حال بازگشت به قطر بوده در روز شنبه جایی در طول مسیر توقف کرده است.

دریای سرخ از طریق کانال سوئز به دریای مدیترانه متصل می شود و کوتاه‌ترین مسیر کشتیرانی بین آسیا و اروپا است. حدود ۱۲ درصد از ترافیک جهانی کشتیرانی از این کانال عبور می‌کند.

در ساعات اولیه دوشنبه قیمت گاز مایع در مرکز «تی‌تی‌اف» هلند ۱.۲۰ یورو کاهش یافت. قیمت گاز مایع نقطه ای آسیا هم، به دلیل میزان مناسب ذخیره‌سازی در اروپا و شمال شرق آسیا، روز جمعه ۲۲ دی‌ به پایین‌ترین سطح هفت ماه گذشته یعنی ۱۰.۱۰ دلار به ازای هر یک میلیون واحد حرارتی بریتانیا رسید.

با وجود تشدید تنش‌ها در خاورمیانه، پس از یک افزایش ۲ درصدی در هفته گذشته، قیمت نفت روز دوشنبه کاهش یافت؛ چرا که عرضه نفت هنوز تحت تاثیر این درگیری‌ها قرار نگرفته است.

ارتش آمریکا اواخر روز یکشنبه ۲۴ دی اعلام کرد که یک موشک کروز ضد کشتی شلیک شده توسط حوثی‌ها به سمت یک ناوشکن آمریکایی را ساقط کرده و هیچ تلفات یا خسارتی نیز گزارش نشده است.

روز دوشنبه همچنین شرکت سوزوکی، تولید کننده خودرو اعلام کرد که تولید در کارخانه «ازترگام» در مجارستان را به مدت یک هفته متوقف خواهد کرد چرا که حملات در دریای سرخ ورود موتورهای ساخت ژاپن را به تاخیر انداخته است.

پس از آغاز جنگ اسرائیل و حماس در پی حمله تروریستی شبه نظامیان فلسطینی به اسرائیل در ۱۵ مهر، شبه‌نظامیان حوثی حملات متعددی را به کشتی‌ها در دریای سرخ انجام دادند و باعث اختلال در تجارت جهانی شدند. قدرت‌های بزرگ غربی بارها در مورد این حملات به حوثی‌ها هشدار دادند.

تداوم حملات حوثی‌ها و افزایش نگرانی‌ها از مختل شدن روند کشتیرانی جهانی سرانجام باعث شد که از روز ۲۲ دی‌، نیروهای نظامی آمریکا و بریتانیا ده‌ها موضع این شبه نظامیان را در یمن هدف حمله قرار دهند. این حملات پس از آن صورت گرفت که شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه ای را تصویب کرد که در آن از حوثی‌ها خواست به «حملات بی‌شرمانه» علیه این آب‌راه تجاری راهبردی پایان دهند.

حوثی‌ها اعلام کرده‌اند که به هدف قراردادن کشتی‌های مرتبط با اسرائیل در دریای سرخ ادامه و به حملات نیروهای غربی قاطعانه پاسخ خواهند داد.

بریتانیا، متحد ایالات متحده در این حملات، نیز اعلام کرده که با آن‌که تمایلی به درگیری در دریای سرخ ندارد، اما به حمایت از حق کشتیرانی آزاد متعهد است.