اعتراضات معیشتی در ایران در روز دوشنبه با تجمع بازنشستگان مخابرات دستکم در هشت شهر، اعتراض کارکنان صنعت نفت در جزیره سیری، و اعتراض شهروندان مناطق آسیبدیده از معادن استان اصفهان در مقابل وزارت صنعت، معدن، تجارت در تهران ادامه یافت.
بنا بر گزارشهای رسیده به صدای آمریکا و منتشر شده از سوی منابع صنفی در روز دوشنبه ۲۳ مهر، شماری از بازنشستگان مخابرات در شهرهای مختلف ایران از جمله شیراز، اهواز، کرمانشاه، سنندج، اردبیل، اصفهان، ایلام، و بروجرد تجمع کردند.
بازنشستگان مخابرات در تهران شعار دادند: «یک اختلاس کم بشه، مشکل ما حل میشه» و «شرکت شده صدپاره، بخور بخور تو کاره.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
معترضان بازنشسته در ایلام نیز با شعار «اجرای آییننامه، حق مسلم ماست» به اعتراض پرداختند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
در کرمانشاه نیز، بازنشستگان مخابرات با تأکید بر مشکلات معیشتی و گرانی و تورم روزافزون، شعار دادند: «حقوق بازنشسته، فقط برای یک هفته.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
در اهواز نیز بازنشستگان معترض با برگزاری راهپیمایی شعار دادند: «ما به جز حق نمیخوایم، صدقه سهامدار نمیخوایم.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
همچنین، بازنشستگان در سنندج نیز در شعارهای خود بر ضرورت قانونمندی مسئولان مخابرات و اجرای آییننامه تأکید کردند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
آییننامه اجرایی ماده ۲۴ قانون خدمات کشوری مصوبه سال ۱۳۸۹ در خصوص وظایف قابل واگذاری و نحوه خرید خدمات از بخش خصوصی است که به موجب آن «تا برطرف شدن موانع واگذاری»، ارائه خدمات به نیروی کار کماکان به عهده دستگاه اجرایی، یعنی دولت، است. اما با گذشت ۱۴ سال از تصویب این آییننامه، و با توجه به اعتراضات مکرر و مداوم این بازنشستگان، به نظر میرسد نه «موانع واگذاری» برطرف شده و نه دستگاه اجرایی به وظایف خود در قبال معترضان عمل کرده است.
اعتراضات هفتگی بازنشستگان مخابرات ماهها است که به طور مستمر در جریان است. بهروز نشدن کمک هزینههای رفاهی در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، بیتوجهی مدیریت به آییننامه ۸۹، مشکلات بیمه تکمیلی، و پرداخت نشدن مطالبات سالهای گذشته به نرخ روز، از جمله دلایل اعتراضات این بازنشستگان است.
همزمان با اعتراضات معیشتی بازنشستگان مخابرات، گروهی از کارکنان صنایع نفت و گاز در جزیره سیری در استان هرمزگان دست به اعتراض زدند و خواهان اصلاح نظام حقوق کارکنان عملیاتی نفت شدند.
خواسته این معترضان، اصلاح نظام حقوق و دستمزد، بازپرداخت اضافه مالیات کسر شده، و ترمیم میزان حداقل حقوق خود شدند.
در رویدادی دیگر، گروهی از شهروندان معترض منطقه طرقرود، نطنز و مناطق آسیبدیده از معادن استان اصفهان، روز دوشنبه در مقابل وزارت صنعت، معدن، تجارت در تهران تجمع کردند.
بنا بر گزارش شورای بازنشستگان ایران، این شهروندان به «تخریب غیرقابل وصف معدنکاران» معترضند و میگویند «در تجمع ۹ روزه در طرقرود از مسئولان بیخیال هیچ جوابی دریافت نکردیم.»
این شهروندان معترض همچنین تأکید کردهاند: «ما شاهدان از بردن تکه تکه وجودمان از کوههای منطقه هستیم» و اکنون برای «اتمام حجت» به وزارت صمت در تهران آمدهایم.
گسترش اعتراضات صنفی گروههای مختلف از جمله بازنشستگان، کارگران صنایع مختلف، معلمان، مالباختگان، و پرستاران و کارکنان بخش درمان نشانگر افزایش مشکلات معیشتی در ایران و بیتوجهی مقامات جمهوری اسلامی است.
تداوم اعتراضات معیشتی در ایران در حالی است که همزمان با احتمال پاسخ تلافیجویانه اسرائیل به حمله موشکی جمهوری اسلامی، التهاب در بازارهای مالی در ایران همچنان ادامه دارد.
بنا بر گزارش وبسایت بنبست که تحولات نرخ ارزهای خارجی و طلا و سکه را در بازار ایران دنبال میکند، در لحظه تنظیم این خبر هر یک دلار آمریکا در بازار آزاد ایران ۶۳ هزار و ۲۰۰ تومان فروخته میشود و قیمت هر یک سکه طلا ۵۰ میلیون تومان است.
در همین زمینه، سیامک جوادی، اقتصاددان، به صدای آمریکا گفته است که بازارهای مالی و پولی با هر نوع بیثباتی مثل کارد و پنیر است و از آن فرار میکنند.
به گفته او، اکنون به واسطه شوک ناشی از جنگ، سرمایهداران از داراییهای ریالیشان خروج کنند و دستکم به صورت مقطعی قیمت دلار بالا میرود و در حال حاضر جمهوری اسلامی با «ارزپاشی هنگفت» توانسته فعلا بهای دلار را به صورت غیرواقعی نگه دارد.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند