رای‌گیری احتمالی شورای امنیت سازمان ملل در روز دوشنبه؛ قطعنامه‌ای تازه با سرنوشت نامعلوم

نشست شورای امنیت سازمان ملل

شورای امنیت سازمان ملل متحد احتمالا بار دیگر روز دوشنبه قطعنامه پیشنهادی امارات متحده عربی را به رأی می‌گذارد که طی آن از اسرائیل و حماس می‌خواهد اجازه ارسال کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه از طریق مسیرهای زمینی، دریایی و هوایی را بدهند و نظارت سازمان ملل بر کمک‌های بشردوستانه ارائه شده را ایجاد کند.

پیش‌نویس قطعنامه‌ای که قرار است در اواخر روز دوشنبه به رای گذاشته شود، خواستار «توقف فوری و پایدار خصومت‌ها به منظور دسترسی ایمن و بدون مانع به کمک‌های بشردوستانه در نوار غزه» و «آزادی فوری و بدون قید و شرط همه گروگان‌ها» است.

بنابر گزارش‌ها، مانند قطعنامه قبلی که در شورای امنیت در ۹ دسامبر به رای گذاشته شد و توسط ایالات متحده وتو شد، متن پیش‌نویس جدید نیز به صراحت نام حماس را ذکر نکرده است، اما به طور مبهم «همه حملات بدون تبعیض علیه غیرنظامیان» را محکوم می‌کند.

متن پیشنهادی همچنین حمایت از راه حل «دو دولتی» در منطقه را تایید می‌کند و بر اهمیت «اتحاد نوار غزه با کرانه باختری» تحت حاکمیت خودگردان فلسطینی‌ها تاکید می‌کند.

سازمان ملل و سایر نهادهای بین‌المللی نسبت به وقوع یک فاجعه انسانی در غزه هشدار داده‌اند، زیرا میلیون‌ها نفر آواره شده‌اند. این در حالی است که در روزهای اخیر گزارش‌هایی منتشر شد که حکایت از سرقت و غارت کمک‌های وارد شده به غزه توسط مردان مسلح فلسطینی داشت.

هفته گذشته، مجمع عمومی سازمان ملل متحد با اکثریت قاطع آرا قطعنامه‌ای غیرالزام آور را به تصویب رساند که خواستار آتش‌بس فوری بشردوستانه در غزه و آزادی فوری و بدون قید و شرط همه گروگان‌ها شد. قطعنامه که از ۱۹۳ عضو مجمع عمومی سازمان ملل ۱۵۳ عضو به آن رای موافق دادند.

قطعنامه پیشنهادی آتی شورای امنیت که توسط کشورهای عربی ارائه شده از رای‌گیری سه شنبه گذشته مجمع عمومی خارج شده، اگرچه سرنوشت نسخه نهایی متن نامشخص است. موضوعی که به گفته منابع دیپلماتیک، مذاکرات بر سر متن جدید همچنان ادامه دارد.

دیپلمات‌ها پیش‌تر به خبرگزاری رویترز گفتند که ایالات متحده به دنبال اصلاح زبان بخش‌هایی از متن پیشنهادی است.

این خبرگزاری از قول یک مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود نوشت: «ما به‌طور شفاف و به شیوه‌ای سازنده در کل فرآیند مشارکت داشته‌ایم، با هدف یافتن زمینه‌های مشترک درباره پیشنهادی که می‌تواند مورد تایید واقع شود. امارات متحده عربی دقیقا می‌داند چه چیزی می‌تواند یا نمی‌تواند به تصویب برسد، این به [انتخاب] آن‌ها بستگی دارد.»

به گزارش خبرگزاری رویترز، دیپلمات‌ها می‌گویند سرنوشت پیش‌نویس این قطعنامه به مذاکرات نهایی بین ایالات متحده به عنوان متحد اسرائیل و امارات متحده عربی که متن پیش‌نویس را تهیه کرده است، بستگی دارد.

رسانه‌های اسرائیلی گزارش داده‌اند که واشنگتن به اسرائیل فشار آورده است تا به مرحله کنونی نبردهای «شدید» در غزه به سرعت پایان دهد و در عوض بیشتر بر عملیات‌های دقیق متمرکز شود.

با این حال، رهبران اسرائیل قول داده‌اند که ارتش اسرائیل تا زمان شکست حماس به حمله نظامی به غزه ادامه خواهد داد.

جنگ اسرائیل با گروه حماس در غزه با حملات تروریستی این گروه به اسرائیل در ۱۵ مهر آغاز شد، زمانی که هزاران شبه‌نظامی فلسطینی تحت هدایت حماس از طریق زمین، هوا و دریا به اسرائیل هجوم آوردند و بیش از ۱۲۰۰ نفر را «قتل عام» کردند و حدود ۲۴۰ نفر را به گروگان گرفتند.

در پاسخ به این حملات تروریستی، اسرائیل متعهد شد که گروه حماس که از سوی بسیاری از کشورها از جمله آمریکا، کانادا، بریتانیا، اسرائیل و اتحادیه اروپا به عنوان سازمان تروریستی طبقه‌بندی شده‌اند، را از بین ببرد و تهاجم گسترده ‌ی را به غزه به راه انداخت.