در حالی که طالبان تلاش میکند چهره معتدلی را از خود به نمایش بگذارد، اقدامات این گروه در همین روزهای نخستین پس از به قدرت رسیدن در افغانستان نگرانیهای زیادی را به وجود آورده است.
به گزارش آسوشیتدپرس، تمام کارها و اقدامات شورشیان طالبان با به قدرت رسیدن ناگهانی آنها اکنون زیر ذرهبین است. آنها اصرار دارند که تغییر کردهاند و دیگر آن سختگیریها و محدودیتهای سفت و سختی را که در حکومت پیشین خود در افغانستان اعمال کرده بودند - از جمله پایمال کردن حقوق زنان، اعدامهای علنی، و ممنوعیت تلویزیون و موسیقی - به اجرا نخواهند گذاشت. آنها همچنین قول دادهاند از افرادی که با آنها مخالف بودهاند انتقام نخواهند گرفت.
اما بسیاری از مردم افغانستان هنوز عمیقاً در صحت این ادعا تردید دارند و هزاران نفر برای فرار از کشور به فرودگاهها و مرزها هجوم بردهاند. بسیاری دیگر نیز، بعد از تخلیه زندانها و انبار تسلیحات طی شورش طالبان در سراسر کشور، از ترس در خانههای خود پنهان شدهاند.
در روز چهارشنبه، گروهایی از جنگجویان در حالی که اسلحههای بلند حمل می کردند، در محله مرفهنشین کابل که محل بسیاری از سفارتخانهها و خانههای مجلل نخبگان افغانستانی است، گشت میزدند. طالبان وعده دادهاند که امنیت را حفظ خواهند کرد، اما بسیاری از افغانستانیها از آنها و از هرج و مرج بالقوهای که در کمین نشسته است، وحشت دارند.
در همین حال تصاویری که به تازگی منتشر شده نشان میدهند که طالبان تندیس عبدالعلی مزاری، رهبر سابق حزب وحدت اسلامی افغانستان را که پیروانش عمدتا مردمان هزاره بودند و در جنگ داخلی دهه ۹۰ میلادی علیه طالبان جنگیده بود، منفجر کردهاند. عبدالعلی مزاری از شیعیان افغانستان بود.
آسوشیتدپرس روز چهارشنبه همچنین به نقل از یک مقام بهداشتی در شهر جلال آباد از کشته و زخمی شدن چند تن در سرکوب خشونتآمیز تجمع دهها تن از مردم توسط پیکارجویان طالبان خبر داده است.
آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام امور سلامت و بهداشت جلال آباد که نخواست نامش فاش شود، گزارش کرده که سرکوب خشونتآمیز تجمع دهها تن از مردم این شهر توسط پیکارجویان طالبان دست کم یک کشته و شش زخمی بر جای گذاشته است. این در حالی است که گزارش خبرگزاری رویترز درباره این واقعه، از کشته شدن دست کم سه نفر بر اثر تیراندازی نیروهای طالبان و زخمی شدن بیش از ده نفر دیگر خبر داده است.
انتشار گزارشها و خبرهایی از این دست نگرانیها و تردیدهای زیادی را در مورد ادعای این گروه مبنی بر معتدلتر بودن نسبت به گذشته، ایجاد کرده است.