کانون مدافعان حقوق بشر به تازگی در نامهای به هنریتا فور، مدیر اجرایی سازمان یونیسف، خواستار جلوگیری از اجرای حکم اعدام کودکان در ایران شد.
دولت ایران در سه دهه گذشته بیش از ۹۰ نفر از افرادی را که در زیر ۱۸ سال مرتکب جرم شدهاند را اعدام کرده است. براساس کنوانسیون حقوق کودک که ایران هم عضو آن است، افراد مرتکب جرم در زیر ۱۸ سالگی، نباید با اعدام مجازات شوند.
شیرین عبادی، حقوقدان و برنده جایزه نوبل صلح ۲۰۰۳ با اشاره به عمل نکردن جمهوری اسلامی به تعهدات بین المللی به صدای آمریکا گفت، «این قلدری حکومت ایران در برابر قانون است»، مقامات جمهوری اسلامی نه تنها به قوانین در عرصه بین المللی عمل نمیکنند بلکه قوانین تنظیم شده توسط خود، از جمله شیوه دادرسی را نیز اجرا نمیکنند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
خانم عبادی با اشاره با صدور دستکم ۳۸ قطعنامه علیه ایران در ۴۳ سال گذشته به صدای آمریکا گفت، سالهاست مدافعان حقوق بشر و حقوق کودک تلاش میکنند که دولت ایران را قانع به لغو مجازات اعدام کنند اما «متاسفانه آن چه که به جایی نرسیده فریاد ما بوده است.»
مقام های جمهوری اسلامی ایران، اعتراض فعالان حقوق بشر را رد میکنند. ایران درباره اعدام افراد مرتکب به جرم در زیر ۱۸ سال، یا میگوید یا این موضوع را از اساس منکر میشود و یا به قوانین شرعی جمهوری اسلامی استناد میکند. مقامات جمهوری اسلامی میگویند بر مبنای فرامین شریعت اسلامی، سن مسئولیت کیفری برای دختران ۹ سال و برای پسران ۱۵ سال تمام اعلام شده است.
به گفته شیرین عبادی، در سال گذشته میلادی دستکم سه کودک در ایران اعدام و در حال حاضر نیز برای دستکم ۹۰ کودک مجرم که در سنین کمتر از ۱۸ سال مرتکب جرم شدهاند حکم اعدام صادر و در صف مرگ ایستادهاند.
بنابر گزارشهای منتشر شده از سوی سازمانهای بینالمللی، ایران به تناسب سرانه جمعیت رتبه نخست بالاترین میزان اعدام در جهان را دارد و در سال ۲۰۲۰ دستکم ۲۳۶ شهروند ایرانی اعدام و ۹۵ نفر دیگر به اعدام محکوم شدهاند. این در حالی است که بیش از ۷۲ درصد اعدامهای صورت گرفته در ایران علنی نمیشوند.