به گزارش سازمان حقوق بشر ایران در طول سال گذشته میلادی حکم اعدام دست کم ۲۷۶ زندانی در ایران به اجرای درآمده است.
سازمان حقوق بشر ایران روز سهشنبه ۱۰ فروردین ماه با انتشار سیزدهمین گزارش سالانه اعدام در ایران گفته است که دستکم ۲۷۶ زندانی در سال ۲۰۲۰ میلادی در ایران اعدام شدند که ۶۶ درصد آن به صورت رسمی اعلام نشده و ۲۱۱ مورد، برابر با ۷۹ درصد از کل اعدامها مربوط به اتهام قتل عمد بوده است.
بنا بر این گزارش، در سال گذشته میلادی دست کم ۲۵ نفر به دلیل اتهامات مرتبط با «مواد مخدر»، دو نفر در ارتباط با «اعتراضات سراسری»، یک نفر بر اساس اتهامات مربوط به «راهاندازی کانال خبری-سیاسی در رسانههای اجتماعی»، و یک نفر نیز به دلیل «مصرف نوشیدنیهای الکلی» اعدام شدهاند.
لازم به ذکر است که صدای آمریکا نمیتواند به طور مستقل این آمارها را تایید کند.
همچنین ببینید: جمهوری اسلامی، روح الله زم، فعال رسانهای و سیاسی را اعدام کردگفته میشود در میان احکام به اجرا درآمده دستکم یک اعدام در ملاءعام صورت گرفته و دست کم ۹ زن و ۴ کودک-مجرم نیز در میان اعدامشدگان بودهاند.
جمهوری اسلامی ایران به عنوان امضا کننده «کنوانسیون حقوق کودک» موظف است حکم اعدام برای متهمان زیر ۱۸ سال را غیرقانونی اعلام کند؛ اما این درحالی است که ایران یکی از آخرین کشورهای جهان است که با نقض تعهدات خود طبق میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی و کنوانسیون حقوق کودک، همچنان مجازات اعدام را برای جرایم انجام شده توسط افراد زیر ۱۸ سال به کار میبرد.
همچنین بر اساس سیزدهمین گزارش سازمان حقوق بشر ایران، یک زندانی نیز در سال گذشته میلادی تیرباران شده است. این در حالی است که از دهه ۱۳۶۰ تا به امروز از تیرباران برای اعدام استفاده نشده بود.
همچنین ببینید: تایید مرگ زندانی سیاسی کُرد؛ برادر هدایت عبداللهپور میگوید او «تیرباران» شده استمحمود امیریمقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، میگوید: «مقامهای جمهوری اسلامی از مجازات مرگ برای هراسافکنی در میان مردم استفاده میکنند تا قدرت را حفظ کنند. اما اعتراضات سالهای اخیر نشان داد که نهتنها احساس ترس در میان مردم رنگ باخته، بلکه خشم آنها را نسبت به اعدامها برانگیخته است. ما از جنبش رو به رشدِ مبارزه با اعدام که در سال گذشته در شبکههای اجتماعی اوج گرفته، استقبال میکنیم.»
سال گذشته میلادی بود که اعتراض ایرانیان به حکم اعدام امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی، و محمد رجبی، سه جوان شرکتکننده در اعتراضات مردمی آبان ماه ۱۳۹۸ در شبکههای اجتماعی تبدیل به یک موج جهانی شد. هشتگ «#اعدام_نکنید» در روز سهشنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۹ ترند اول توییتر در جهان و بسیاری از کشورها بود و برخی از هنرمندان ایرانی داخل و خارج از ایران نیز با این موج جهانی همراهی کردند.
همچنین ببینید: همراهی هنرمندان ایرانی با هشتگ میلیونی «اعدام نکنید» و اعتراض به حکم اعدام سه جوان معترضنهادهای حقوق بشری میگویند جمهوری اسلامی به طور عادلانه به اتهامات رسیدگی نمیکند و بعضا افرادی بیگناه محاکمه و حتی اعدام شدهاند. برای نمونه جمهوری اسلامی در دهه شصت هزاران نفر را که محکومیت زندان داشتند، اعدام کرد.
وزارت خارجه آمریکا بارها و در موارد مختلف نقض مکرر و مداوم حقوق شهروندان ایران توسط جمهوری اسلامی را محکوم کرده است.
نسخه انگلیسی، سیزدهمین گزارش سازمان حقوق بشر ایران در رابطه با اعدام های سال گذشته میلادی در ایران را میتوانید در اینجا مطالعه کنید: