سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران در حالی فرا میرسد که آمار شهروندان ایرانی که تمایلی به شرکت در انتخابات ندارند در این دوره نسبت به گذشته افزایش یافته است. در این میان میرحسین موسوی و گروهی از کنشگران سیاسی و مدنی داخل و خارج از کشور نیز از تحریم انتخابات حرف میزنند.
میر حسین موسوی که از بهمن ماه ۱۳۸۹، به دلیل اعتراض به تقلب در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸، تاکنون در حصر خانگی به سر میبرد، در پیامی اعلام کرده است که در کنار کسانی خواهد ایستاد که از «انتخاباتهای تحقیرآمیز و مهندسی شده به جان آمدهاند»، کسانی که به گفته او حاضر نیستند تسلیم «تصمیمات پشت پردهای» برای آینده کشور بشوند.
وی در ادامه نسبت به «تداوم بدعت نظارت استصوابی» هشدار داده و شرایط حال حاضر را « ناپایدار و پر ابهام» اعلام کرده است.
ازسوی دیگر جمعی از کنشگران سیاسی و مدنی داخل و خارج از ایران نیز با انتشار بیانیهای و اشاره به «انتخابات فرمایشی حکومت غیرمردمی» خواستار تحریم انتخابات ۱۴۰۰ شدند و اعلام کردند آنچه در جریان است بسی فراتر از «مهندسی انتخابات» است و جامعه شاهد بازگشت «حکومت مطلقه به وضعیت دهه ۶۰ و انتخابات تکقطبی» آن دوران است.
امضاکنندگان این بیانیه که در میان آنها اسامی افرادی همچون فائزه هاشمی، مهدی نوربخش، یاسر میردامادی، و حسن نایبهاشم نیز به چشم میخورد اعلام کردهاند خواهان عدم شرکت در این «انتخابات فرمایشی حکومت اقلیت بر اکثریت» هستند و نتایج آن را به رسمیت نمیشناسند و از این طریق صدای بلند «نه» خود را به مدنیترین و مسالمتآمیزترین شکل به گوش حاکمان میرسانند.
این کنشگران در ادامه میگویند: «در مقابل انتخابات فرمایشی، انتخابات آزاد و عادلانه و رقابتی را برای تغییر ساختارها و سیاست ها پیشنهاد می کنیم.»
از سوی دیگر شاهزاده رضا پهلوی نیز روز جمعه ۲۱ خرداد ماه در کنفرانس مجازی «نه به جمهوری اسلامی، رای بی رای، آری به همبستگی ملی» که با حضور شماری از فعالان سیاسی و مدنی داخل ایران، و تعدادی از شخصیتها و فعالان سیاسی از طیفهای مختلف فکری خارج از کشور برگذار شده بود گفت، این جلسه، نمونه کوچکی از کثرتگرایی سیاسیای است که در آینده ایران به وجود خواهد آمد.
وی در ادامه ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این جلسه، گفت: «در تمام این چهل سال، چنین روزی را میدیدم که لزوم همکاری و همبستگی برای مبارزه با جمهوری اسلامی تا این میزان مورد وفاق طیفهای مختلف اپوزیسیون قرار بگیرد.»
همچنین ببینید: شاهزاده رضا پهلوی: «نه به جمهوری اسلامی، رای بی رای، آری به همبستگی ملی» نمونهای از کثرتگرایی در فردای ایران است
بیش از چهار دهه از نخستین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران میگذرد و قرار است سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران روز ۲۸ خرداد برگزار و جانشین حسن روحانی که هشت سال رئیس جمهوری بود، مشخص شود.