جمعی از کنشگران مدنی و سیاسی داخل و خارج از ایران، ضمن حمایت از تحریم انتخابات ۱۴۰۰ خواستار تغییر اساسی در قانون اساسی شدهاند. در همین حال، میرحسین موسوی، از رهبران جنبش سبز ایران، میگوید در کنار مردم علیه انتخاباتهای مهندسی شده میایستد.
در آستانه انتخابات ۱۴۰۰، شماری از کنشگران مدنی و سیاسی داخل و خارج از ایران، از جمله فائزه هاشمی، مهدی نوربخش، یاسر میردامادی، با انتشار بیانیهای ضمن اعلام تحریم انتخابات ریاست جمهوری ایران، بر اهمیت تغییر اساسی در «ساختار قدرت» و تغییر «قانون اساسی» برای دستیابی به «تحول بنیادی» تاکید کردند.
امضا کنندگان این بیانیه، هشدار دادهاند که وضعیت کنونی از «مهندسی انتخابات» فراتر رفته و جامعه شاهد بازگشت حکومت «مطلقه» به وضعیت دهه ۶۰ و انتخابات «تکقطبی» آن دوران است.
در همین حال میرحسین موسوی، از رهبران جنبش سبز ایران، نیز در بیانیهای که روز شنبه منتشر شد، اعلام کرد: «در کنار کسانی خواهم ایستاد که از انتخاباتهای تحقیرآمیز و مهندسیشده به جان آمدهاند.»
سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران در حالی فرا میرسد که گفته میشود آمار شهروندان ایرانی که تمایلی به شرکت در انتخابات ندارند در این دوره نسبت به گذشته افزایش یافته است و دعوت به تحریم «فعال و هدفمند» انتخابات در این دوره به شکل بیسابقهای گسترش یافته است.
نیلوفر غلامی، روزنامه نگار و کنشگر سیاسی، با اشاره به این که انتخابات آزاد در ایران معنی ندارد، به صدای آمریکا گفت: «اول از همه باید بدانیم ما در ایران انتخابات سالم و آزاد و عادلانه نداریم، یعنی هر چیزی که هست یک نمایشی است که برای خودشان مشروعیت بخرند و به خصوص به عنوان یک ویترین خارجی به کشورهای مختلف ارائه کنند.» وی برای نمونه به سخنان جواد ظریف، وزیر خارجه ایرانِ، در مرداد ۹۸ در استکهلم اشاره کرد که گفته بود: «اگر ما مردممان را سرکوب می کنیم، چرا ۷۳ درصد در انتخابات ما شرکت می کنند و به ما رای می دهند؟»
در حالی به ۲۸ خرداد ماه و انتخابات ریاست جمهوری۱۴۰۰ نزدیک میشویم که در طول ماههای گذشته برخی از نهادها و چهرههای مخالف و منتقد جمهوری اسلامی در داخل و خارج از ایران، در بیانیههای مختلف بر تحریم انتخابات تاکید کردهاند.
کاهش بیاعتمادی به صندوقهای رای و حکومت جمهوری اسلامی، گسترش فقر و نارضایتی گسترده مردم از وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، تداوم برخوردهای امنیتی، سرکوب گسترده و خونین اعتراضات مردمی به ویژه در آبان ۹۸، پنهانکاری در فاجعه سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی به دست سپاه، سوءمدیریت همهگیری کرونا و رد صلاحیت گسترده نامزدها، از جمله دلایلی است که برای کاهش اقبال مردم و دفاع از تحریم انتخابات مطرح شده است.
قرار است انتخابات ریاست جمهوری ایران روز ۲۸ خرداد برگزار و جانشین حسن روحانی، که هشت سال رئیس جمهوری بود، مشخص شود.