روزنامه «وال استریت ژورنال» روز پنجشنبه ۷ مرداد به نقل از چند مقام آمریکایی گزارش داده است که ایالات متحده آمریکا قصد دارد با اعمال کردن مجموعهای از تحریمها، تواناییهای در حال توسعه ایران در اجرای حملات دقیق با استفاده از پهپادها و موشکهای هدایتشونده را، که تهدیدی علیه منافع آمریکا و متحدانش محسوب میشود، هدف قرار دهد.
مقامات امنیتی غربی معتقدند این تواناییها در مقایسه با برنامههای غنیسازی اورانیوم و موشکهای بالستیک ایران، خطر فوریتری برای ثبات خاورمیانه محسوب میشود.
ایالات متحده آمریکا برخی از برنامههای موشکی ایران را طی سالهای گذشته تحریم کرده است، اما مقامات آمریکایی به «وال استریت ژورنال» گفتهاند که هدف قرار دادن شبکه تدارکاتی ایران، از جمله تأمین کنندگان قطعات مورد استفاده برای ساخت پهپادها و موشکهای هدایتشونده دقیق، میتواند به صورت مؤثر این فعالیتها را مختل کند.
مقامات ارشد نظامی و دیپلماتیک میگویند که افزایش چشمگیری را در زمینه استفاده از موشکهای هدایت شونده و پهپادها علیه نیروهای ایالات متحده آمریکا و متحدانش مشاهده کردهاند.
یکی دیگر از مقامات آمریکایی به «وال استریت ژورنال» گفت: «پهپادهای ایران تهدیدی فزاینده برای متحدان ما در منطقه است.»
در سال ۲۰۱۹، زمانی که یک حمله پهپادی نیمی از تولید نفت خام عربستان سعودی را متوقف کرد، توانایی حملات دقیق ایران مورد توجه قرار گرفت و ایالات متحده آمریکا، تهران را مقصر این حمله دانست. از طرفی، مقامات اسرائیلی و تحلیگران امنیتی میگویند فنآوریهای پهپادهای ایرانی در ماه مه توسط حماس علیه اسرائیل هم استفاده شد.
انستیتوی بین المللی مطالعات استراتژیک مستقر در واشنگتن در ارزیابی خود از توانایی موشکی و پهپادی ایران میگوید که ایران یک پایگاه تولید داخلی برای پهپادهای خود ایجاد کرده است؛ اما سیستمهای فرعی و اجزای پهپادها، به ویژه موتورها و قطعات ریز الکترونیکی، از طریق کانالهای غیرقانونی وارد میشوند.
رابرت زولدا، استادیار دانشگاه «لودز» لهستان و کارشناس امور ایران، به «وال استریت ژورنال» گفت، تحریم میتواند «زنجیره تأمین دفاعی ایران و به ویژه واردات از هر شرکت ارائه دهنده در روسیه و چین را مختل کند.»
ایران ادعا میکند که برخی از پهپادهایش ۷ هزار کیلومتر برد دارند. به نوشته «وال استریت ژورنال»، هر چند مقامات آمریکایی و غربی بسیاری از ادعاهای نظامی ایران را اغراقآمیز می دانند این ادعا را به طور خاص رد نکرده اند.
همچنین ببینید: دولت آمریکا ۳۴ فرد و نهاد را به دلیل مشارکت در فعالیتهای جمهوری اسلامی ایران، روسیه و چین تحریم کردیک مقام ارشد آمریکایی به روزنامه «وال استریت ژورنال» گفت از آنجا که ایالات متحده آمریکا بسیاری از تحریمهای موجود را از توافق هستهای جدا میداند، گسترش تحریمهای آمریکا علیه برنامه های پهپادی و موشکهای هدایتشونده دقیق این کشور نباید به عنوان تلاشی برای تحریک تهران در مذاکرات جاری هستهای تلقی شود.