در نخستین واکنش رسمی وزارت خارجه آمریکا به نشست روز جمعه اعضای حاضر در توافق هستهای با ایران، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده گفت ایالات متحده هرچند پیش بینی نمیکند که مذاکره مستقیمی بین ایران و آمریکا انجام شود اما ایالات متحده آماده گفتگوی مستقیم با ایران است.
در بیانیه وزارت خارجه آمریکا که ظهر جمعه ۱۳ فروردین نسخهای از آن در اختیار صدای آمریکا قرار گرفت، آقای پرایس گفت: «ما موافقت کردهایم که در گفتوگوها با شرکای اروپایی، روسی، و چینیمان شرکت کنیم تا موارد مربوط به بازگشت متقابل به رعایت کردن برجام همراه با ایران را شناسایی کنیم.»
آقای پرایس در ادامه این بیانیه با تأکید بر مقدماتی بودن این گفتوگوها، گفت: «ما پیشبینی نمیکنیم که هیچگونه پیشرفت فوری حاصل شود؛ زیرا بحثهای دشواری در پیش است. اما ما معتقدیم که این یک گام مناسب رو به جلو است.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا افزود که این گفتگوها حول محور کارگروههایی که اتحادیه اروپا با سایر طرفهای باقیمانده در برجام، از جمله ایران، تشکیل میدهد، شکل میگیرد.
به گفته آقای پرایس، موارد اصلی مورد بحث «گامهای هستهای که ایران باید برای بازگشت به رعایت مفاد برجام بردارد» و نیز اقدامات مربوط به «کاهش تحریمها که ایالات متحده باید برای بازگشت به رعایت [برجام] انجام دهد» خواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با اشاره به آمادگی ایالات متحده برای انجام گفتوگوهای مستقیم میان ایالات متحده و ایران، تأکید کرد: «ما در حال حاضر پیشبینی نمیکنیم که مذاکرات مستقیمی میان ایالات متحده و ایران از طریق این روند انجام شود.»
وی گفت که این گفتگوها از ۶ آوریل در اتریش آغاز خواهد شد.
واکنش نماینده آمریکا در امور ایران به نشست هفته آینده
راب مالی، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، نیز ساعتی بعد از واکنش سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در توئیتر گفت: «گفتوگوها با شرکای اروپایی، روسی، و چینی هفته آینده جهت بحث پیرامون آن چه ایران و ایالات متحده باید برای از سرگیری رعایت تعهدات برجام انجام دهند [برگزار میشود.] این گام نخست است. بحثهایی دشوار، اما در مسیر درست، در پیش رو است.»
واکنش ایران به نشست امروز و احتمال دیدار ایران و آمریکا در وین
این در حالی است که پیشتر محمد جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران گفته بود در نشست آینده دیداری میان ایران و آمریکا وجود نخواهد داشت و او چنین دیداری را «غیرضروری» خواند.
ساعتی بعد از اظهارنظر آقای ظریف، وبسایت خبری اکسیوس در آمریکا به نقل از منابع خود نوشت آمریکا و ایران در نشست هفته آینده در وین در دو اتاق جداگانه حضور خواهند یافت.
روز جمعه نمایندگانی از اتحادیه اروپا از جمله جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه و همچنین نمایندگان چین، فرانسه، آلمان، روسیه، بریتانیا، و ایران شرکت داشتند.
بعد از این نشست، اتحادیه اروپا با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که یک نشست مجازی با شرکت طرف های باقیمانده در توافق هسته ای برجام، روز جمعه ۱۳ فروردین، برگزار شد و قرار است جلسه ای درباره برجام هفته آینده به منظور روشن کردن تدابیر برداشتن تحریم ها و انجام اقدامات هسته ای، در وین ادامه یابد.
همچنین ببینید: نشست بررسی بازگشت آمریکا به برجام برگزار شد؛ اتحادیه اروپا: چشمانداز بازگشت کامل واشنگتن به رسمیت شناخته شدند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده روز پنجشنبه ۱۲ فروردین در واکنش به خبر دیدار نمایندگان عضو توافق هستهای برجام به میزبانی اتحادیه اروپا، آن را گامی مثبت دانست.
دولت پرزیدنت بایدن از زمان شروع کار خود گفته است اگر ایران به اجرای تعهدات خود در قابل توافق هستهای موسوم به برجام بازگردد، آمریکا هم به این توافق بازخواهد گشت. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا، واشنگتن را در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج کرد و تحریم هایی را که تحت آن توافق برداشته شده بود، دوباره برگرداند.
آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، اخیرا اعلام کرده بود که تهران برای احیای برجام «عجلهای» ندارد. او همچنین گفت ایران حاضر است به توافق اصلی برگردد در صورتی که آمریکا تحریم ها را به طور ملموس بردارد و تهران این امر را «راستی آزمایی» کند.